woensdag 31 juli 2013

50 jaar mode in Palau Robert

In het prachtige Palau Robert aan de Passeig de Gràcia kun je steevast interessante exposities gaan bekijken. Tot eind maart 2014 is er ondermeer “Barcelona, Prêt-à-porter 1958-2008” te bewonderen. Deze tentoonstelling overloopt 50 jaren prêt-à-porter mode in de Catalaanse hoofdstad.

Mode Palau Robert

De expositie bestaat uit meer dan 300 stuks afkomstig uit een textielcollectie met de naam Antoni de Montpalau. Deze collectie is gehuisvest in Sabadell, vlakbij Barcelona, en heeft tot doel een historisch overzicht te bieden van de Spaanse en internationale mode. De stichting werkt samen met verschillende kranten en tijdschriften en organiseert regelmatig tentoonstellingen, waarvan “Barcelona, Prêt-à-porter 1958-2008” dus een voorbeeld is. De naam Antoni de Montplau is trouwens een eerbetoon aan een schrijver, Joan Perucho, die het hoofdpersonage van één van zijn romans de naam Antoni de Montpalau gaf.

In “Barcelona, Prêt-à-porter 1958-2008” kun je onder andere kleding van Pedro Rodríguez, Armand Bassi en Míriam Ponsa bekijken. Twee keer, in oktober 2013 en in januari 2014, zal de tentoongestelde collectie veranderen. Hiermee wil men de dynamiek van de mode benadrukken. Meer informatie over deze tentoonstelling, ondermeer de openingsuren, is beschikbaar op de webpagina van het Palau Robert. Zoals bij elke exposite in het Palau Robert is de toegang volledig gratis.

vrijdag 26 juli 2013

Openlucht zwembaden in Barcelona

In Barcelona kun je tijdens de zomermaanden niet enkel verkoeling zoeken in de zee maar ook in één van de talrijke publiek toegankelijke openlucht zwembaden. Eerder had ik het al over het indrukwekkende buitenzwembad van Montjuïc. In deze post zet ik er nog vijf andere in de kijker.

Openlucht zwembaden Barcelona

In de eerste plaats is er het sjieke Club Natació Atlètic Barceloneta aan de Plaça del Mar in de wijk Ciutat Vella. Dit complex beschikt over een spectaculair zonneterras met zicht op zee. De twee zwembaden zijn 20 op 13 meter en 25 op 21 meter groot. Je kunt er ook in banen zwemmen zonder dat er andere baders of obstakels in de weg liggen. De prijzen en openingsuren kun je nalezen op de website van Club Natació Atlètic Barceloneta.

Op het dak van het gemeentelijke sportcentrum Centre Esportiu Municipal de la Ciutadella ligt een lang maar vrij ondiep (1,10 meter) zwembad. De sfeer is er rustig en het is dan ook de ideale plek om een boek te lezen en te zonnen. Een absolute aanrader is een dagje in dit sportcentrum te combineren met een picknick in het nabijgelegen Parc de la Ciutadella. Het complex ligt aan de Passeig de Circumval•lació nr 1 in Ciutat Vella. Meer informatie vind je op de webpagina van CEM Ciutadella.

Ook in de wijk Eixample, in het centrum van Barcelona, kun je terecht in een openluchtzwembad. Het bad ligt aan de Carrer de Roger de Llúria nr 56, in een tuin aan de watertoren Torre de les Aigües. Tijdens de zomermaanden is hier een klein strandje aangelegd zodat de plek ook wel het Strand van Eixample wordt genoemd. Hier komen vooral gezinnen met kinderen en het is er vaak erg druk. Niettegenstaande maakt de ligging dit zwembad erg uniek. Kijk voor extra informatie even op de webpagina van Platja de l’Eixample.

Het grootste openlucht zwembad van Barcelona heet Llac de Can Dragó en ligt buiten het centrum, in de wijk Sant Andreu. Het complex maakt deel uit van een gemeentelijk sportcentrum en is 15.000 m2 groot. Het beschikt niet enkel over een zwembad maar ook over een uitgestrekte ligweide. Het adres is: Carrer de Rosselló i Porcel nrs 7-11. Meer informatie vind je op de webpagina van Llac de Can Dragó.

Tot slot is er nog het buitenzwembad van het vijfsterrenhotel Rey Juan Carlos I. Dit luxueuze complex is gelegen aan de Avinguda Diagonal nr 661. Naast het zwembad ligt een Pool Bar waar je andere kunt genieten van een heerlijke barbecue. Kijk voor de openingsuren en de toegangsprijzen op de website van het Hotel Rey Juan Carlos I.

maandag 22 juli 2013

Gratis film op het strand

Wil je genieten van de zee en het strand van Barcelona en tegelijkertijd kijken naar een leuke film? Ga dan zeker eens naar het filmfestival Cinema Lliure a la Platja. Dit evenement vindt plaats aan het strand van San Sebastià en is volledig gratis.

Cinema Lliure 2013

Van 25 juli tot en met 29 augustus stelt Cinema Lliure a la Platja elke donderdagavond een korte en hoofdfilm voor. De geselecteerde films hebben elk hoge ogen gegooid op één van de verschillende filmfestivals die Catalonië rijk is. Ze worden vertoond in de originele versie met Engelse ondertitels.

De ingang gaat telkens open om 21u en om 21u30 starten de films. Het einde is voorzien vóór middernacht. Om er heen te gaan kun je ondermeer metrolijn L4 nemen (halte Barceloneta).

Hier is een overzicht van de geprogrammeerde films:

- 25 juli: korte film + Animals (Marçal Forés, Catalonië, 2012)
- 1 augustus: korte film + Nowhere Boy (Sam Taylor-Wood, UK-Canada, 2009)
- 8 augustus: korte film + Arrugas (Ignacio Ferreras, Spanje, 2011)
- 15 augustus: korte film + Pa Negre (Agustí Villaronga, Catalonië, 2010)
- 22 augustus: korte film + Another Earth (Mike Cahill, VS, 2011)
- 29 augustus: korte film + keuzefilm

De laatste dag is er een keuzefilm voorzien. De opties zijn:

- Chico y Rita (Fernando Trueba i Javier Mariscal, Spanje, 2010)
- Diamond Flash (Carlos Vermut, Spanje, 2011)
- O Apóstolo (Fernando Cortizo, Spanje, 2012)
- The Deep Blue Sea (Terence Davies, UK, 1999)
- Weekend (Andrew Haigh, UK, 2011)

Stemmen voor jouw favoriete film is mogelijk op de website Cinema Lliure. Daar kun je ook meer informatie lezen over de aangeboden films en het festival.

donderdag 18 juli 2013

Casa Serra

Eén van de opvallendste gebouwen op de Rambla de Catalunya is Casa Serra, ook wel Can Serra genoemd, gelegen op het kruispunt met de Avinguda Diagonal. Dit bouwwerk is een realisatie van de modernistische architect Puig i Cadafalch uit de jaren 1903-1908. Tegenwoordig is hier de Diputació de Barcelona gehuisvest, het bestuur van de provincie Barcelona.

Casa Serra

Casa Serra is opgetrokken volgens de bouwstijl die in de 16de eeuw in Spanje gebruikelijk was. De toren in het midden van het pand doet zelfs middeleeuws aan. Boven de ramen hangen sculpturen van de beeldhouwer Eusebi Arnau die een hommage brengen aan beroemdheden uit de artistieke wereld, zoals Cervantes en Richard Wagner.

Aan de gevel die uitgeeft aan de Rambla de Catalunya hangt een deur geïnspireerd door de poort van een ander beroemd huis in Barcelona, Casa Cralla. Dat gebouw, dat in de Carrer de la Portaferrissa lag, is spijtig genoeg in 1856 volledig afgebroken.

De gevel die gelegen is aan de kant van de Avinguda Diagonal bevatte oorspronkelijk een aanbouw met een terras. Later werden hierop twee verdiepingen gebouwd. Dit deel werd in 1981 echter afgebroken en vervangen door een volledig nieuw kantorencomplex. Dit nieuwe deel kreeg veel kritiek omdat de stijl veel afweek van de bouwstijl van het oorspronkelijke huis.

Casa Serra werd gebouwd als residentie voor een zekere Pere Serra maar die heeft er nooit gewoond. Eerst was er een college van monniken gehuisvest. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-39) was er het Ministerie van Gezondheid gevestigd. Vervolgens deed het opnieuw dienst als college, tot het in de jaren 1980 werd uitgebreid met een moderne annex en omgevormd tot zetel van de Diputació de Barcelona.

Het adres van Casa Serra is Rambla de Cataluyna nr 126. Het dichtsbijzijnde metrostation is Diagonal (lijnen L3 en L5). Een bezoek aan het interieur van het gebouw is helaas niet mogelijk. Enkel de inkomhall is open voor het grote publiek.

maandag 15 juli 2013

Mas i Mas Muziekfestival 2013

Van vrijdag 26 juli tot en met woensdag 11 september wordt in Barcelona voor de 11de keer het muziekfestival San Miguel Mas i Mas georganiseerd. De concerten vinden plaats op diverse locaties in de stad: l’Auditori, Sala Apolo, Club Jamboree, Sala Moog, het Historisch Museum van de Stad Barcelona, Sala Los Tarantos en het Palau de la Música Catalana. Het aanbod is zeer gevarieerd en omvat ondermeer klassieke muziek, flamenco, jazz, funk, R&B en elektronische muziek.

Mas i Mas 2013

Traditioneel was augustus een rustige maand in Barcelona qua concerten en culturele evenementen. In 2003 kwam daar verandering in dankzij de introductie van het San Miguel Mas i Mas festival. Dit muziekfestival is een organisatie van de groep Mas i Mas en het biermerk San Miguel. In de loop der jaren hebben honderden artiesten bij dit evenement hun opwachting gemaakt, waaronder Marianne Faithfull, Nina Hagen, Alaska, Diego el Cigala, Buena Vista Social Club en Ibrahim Ferrer.

Het volledige programma van de editie van 2013 kun je nalezen op de website van het San Miguel Mas i Mas Festival 2013. Via deze webpagina kun je ook tickets reserveren. Bijzondere aandacht wil ik graag schenken aan het klassieke concert dat op 11 september plaatsvindt in l’Auditori. In principe wordt al op 1 september het laatste concert van het festival georganiseerd, maar op 11 september zet men dit klassieke concert nog op het programma ter gelegenheid van de Nationale Feestdag van Catalonië.

woensdag 10 juli 2013

Verborgen parkje vlakbij de Rambla

In de Carrer de la Boqueria, op enkele tientallen meters van de Rambla ter hoogte van het theater Liceu, ligt tussen de huizen en hotels een verborgen stadstuin. Het betreft de Jardí de la Casa Ignacio de Puig, een parkje dat in 1861 werd aangelegd bij een herenwoning. Er bevinden zich ondermeer twee watervalfonteinen en heel veel groen. Het is een rustige plek die zeer geschikt is om even bij te komen van de drukte in het stadscentrum.

Jardí Casa Ignacio Puig

De Jardí de la Casa Ignacio de Puig maken nu onderdeel uit van het complex Hotel Petit Palace Opera Garden maar de tuinen zijn nog steeds gratis toegankelijk voor het grote publiek. Je komt er door de ingang van het hotel binnen te gaan aan de Carrer de la Boqueria nr 10. Je loopt daar gewoon voorbij de receptie, die zich aan de linkerkant bevindt. Achteraan neem je de glazen deur die leidt naar dit bijzonder pittoreske parkje. Een alternatieve ingang ligt aan de Carrer d’Aroles. Hier kun je een lift nemen die je naar het parkje brengt.

Het pand waarin het hotel Petit Palace nu is gevestigd werd trouwens in 1999 uitgeroepen tot Bé Cultural d’Interès Local, een gebouw met een bijzondere culturele waarde. De reden hiervoor was het feit dat de gevel van het gebouw een werk is van de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch, die ook onder ander Casa Macaya en Casa Amatller realiseerde.

De romantische tuin Jardí de la Casa Ignacio de Puig is elke dag van het jaar open voor het publiek tussen 10 en 18 uur. Buiten deze openingstijden hebben enkel gasten van het hotel toegang. Het dichtstbijzijnde metrostation is Liceu (lijn L3).

vrijdag 5 juli 2013

Avonturenpark Barcelona Bosc Urbà

Zin in een avontuurlijke activiteit? Ga dan eens langs in het Bosc Urbà, letterlijk vertaald het Stadsbos. Dit complex ligt aan het Parc del Fòrum en beschikt over diverse parcours. Als je zo een circuit aflegt, moet je klimmen, springen, over bruggen lopen, bungeejumpen en op platformen balanceren. Het Bosc Urbà is een leuk idee voor jong én oud want er zijn zowel gemakkelijke als moeilijke parcours.

Barcelona Bosc Urbà

Het Barcelona Bosc Urbà bestaat uit meer dan 50 verschillende attracties met bruggen, netten, klimtouwen en zelfs platformen op 6 meter hoogte. De circuits zijn ingedeeld in 3 categorieën.

Het oranje parcours is gemakkelijk en bestemd voor kinderen tussen 4 en 10 jaar of kleiner dan 1,30 meter. Het blauwe parcours heeft een middelmatige moeilijkheidsgraad. Het bestaat uit ondermeer platformen op 4 meter hoogte en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar of groter dan 1,30 meter, en volwassenen.

Het rode parcours, tot slot, is eerder moeilijk en aan te raden voor volwassenen die een flinke stoot adrenaline willen krijgen. De platformen hier bevinden zich op 6 meter hoogte. Dit parcours eindigt met een zip line van maar liefst 120 meter lang waarbij je door de lucht scheurt hangend aan een katrol.

Meer informatie over dit avonturenpark kun je nalezen op de website van Barcelona Bosc Urbà. Tickets zijn te bestellen via de website van de Toeristische Dienst van Barcelona. Het complex is gelegen aan Plaça del Fòrum, niet ver van metrostation Maresme-Fòrum (lijn L4) en de halte Fòrum van de tram (lijn T4).

dinsdag 2 juli 2013

WK Zwemmen 2013

Eén van de belangrijkste evenementen op de sportkalender van dit jaar zijn de Wereldkampioenschappen Zwemmen. Zij vinden plaats tussen 19 juli en 4 augustus in Barcelona. De kampioenschappen bestaan uit vijf onderdelen: zwemmen, waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en zwemmen in open water. Daarnaast is er nog een demonstratiesport, namelijk (hoog)springen vanaf een platform op 27 meter hoogte.

WK Zwemmen 2013

In totaal worden er tijdens de kampioenschappen 67 finales georganiseerd. Naar schatting 2.500 atleten uit 180 landen zullen deelnemen. De televisierechten zijn verkocht aan 209 landen en meer dan 500 miljoen mensen zullen het evenement volgen via het kleine scherm.

Net zoals de vorige keer dat de WK Zwemmen in Barcelona doorgingen, in 2003, vinden de meeste wedstrijden plaats in het Palau Sant Jordi op de heuvel Montjuïc. In een zwembad, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt aangelegd, houdt men de zwem- en synchroonzwem-competities. Het waterpolo krijgt onderdak in de Piscines Bernat Picornell en het schoonspringen in het Piscina Municipal de Montjuïc. De wedstrijden openwaterzwemmen en de demonstratiewedstrijden hoogspringen vinden plaats in de Oude Haven.

Meer informatie over de wedstrijden en het reserveren van tickets kun je nalezen op de website van Barcelona 2013. Hier vind je ook nieuws over het project Planet Water dat naar aanleiding van de WK Zwemmen is opgestart en draait rond alles wat met water te maken heeft.