dinsdag 20 april 2010

De wijk Eixample

De wijk Eixample, waar zich veel winkels en restaurants bevinden, vormt het centrum van het huidige Barcelona. Tot halverwege 19de eeuw was de stad omgeven door zijn middeleeuwse stadsmuren, maar in 1856 werd het eerste stadsuitbreidingsproject voorgesteld: Eixample. Het was van de hand van de ingenieur Ildefons Cerdà. De bedoeling was dat Barcelona werd verbonden met de omliggende plaatsen en dat de leefomstandigheden, de verkeerssituatie en de volksgezondheid in de dicht bevolkte stad werden verbeterd.

Eixample
Op een plan lijkt Eixample een rechthoekig raster dat enkel door een paar hoofdverkeersaders wordt doorkruist: de sjieke Passeig de Gràcia, de Carrer Aragó, de Gran Via de les Corts Catalanes en de Diagonal. Voor de heraanleg van deze laatste wordt in mei van dit jaar een volksraadspleging georganiseerd. De bewoners kunnen kiezen uit twee ontwerpen die de chaotische en onaantrekkelijke laan opnieuw moeten omvormen tot een functionele en aangename promenade.

Op het moment dat de wijk Eixample werd bebouwd, bevond Catalonië zich in een periode van economische voorspoed. Deze voorspoed, samen met nationalistisch gezinde culturele bewegingen en de herlopleving van de kunstnijverheid, bevorderde het ontstaan van het modernisme waarvan Antoni Gaudí het boegbeeld was. Een volgende keer zal ik dieper ingaan op het leven en werk van deze indrukwekkende figuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten