vrijdag 23 april 2010

Sant Jordi

Vandaag is het de feestdag van Sant Jordi, de Heilige Joris. De dag staat in Catalonië ook bekend als de dag van de liefde, de dag waarop mensen elkaar rozen en boeken cadeau doen. Traditioneel geeft de man aan de vrouw een roos en de vrouw aan de man een boek. Deze traditie dateert waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw. Indertijd werden er rozen uitgedeeld aan de vrouwen die op deze dag de mis bijwoonden in de kapel van Sant Jordi in het Paleis van de Generalitat van Catalonië in Barcelona.

Volgens de traditie schenkt men een rode roos, die wordt versierd met een Catalaans vlagje - een senyera - en een korenaar. De rode kleur van de roos symboliseert de passie. de senyera weerspiegelt het patroonschap van Catalonië in hoofde van Sant Jordi en de korenaar vertegenwoordigt de vruchtbaarheid. Tegenwoordig worden de rozen evenwel in alle mogelijke kleuren verkocht, in diverse vormen en maten.

Sant Jordi
Ook heel typisch voor deze dag is de massale verkoop van boeken, al dan niet gesigneerd door de auteur, zowel in de gebruikelijke boekenwinkels als in vele geïmproviseerde stands. Bovendien worden er allerlei activiteiten georganiseerd in bibliotheken en musea, alle in het teken van de literatuur.

Op de feestdag van Sant Jordi worden ook veel balkons versierd met de Catalaanse vlag. In Barcelona en de rest van Catalonië worden in ontelbare kraampjes plaatjes en sleutelhangers verkocht met de Catalaanse kleuren.

Deze dag is ongetwijfeld één van de leukste dagen van het jaar in Barcelona...

Meer informatie over Sant Jordi in het Engels is te vinden op de website van de Generalitat de Catalunya.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten