10 praktische tips

Voor diegenen die binnenkort Barcelona bezoeken heb ik 10 tips op een rijtje gezet die nuttig kunnen zijn bij het gebruik van het openbaar vervoer, het kiezen van een museum, enzovoort. Hopelijk heb je er wat aan!

1. Welke luchthaven?

Als je met het vliegtuig komt, check dan goed in welke luchthaven je landt. Als je aankomt in El Prat dan kun je kiezen uit diverse transportmiddelen die je naar het centrum brengen, waaronder de snelbus Aerobus, de trein of de taxi. De luchthaven El Prat ligt op 12 km van Barcelona. Land je echter in Girona, dan heb je nog een bus- of taxireis van ongeveer 90 km te gaan. De luchthaven van Reus, tot slot, ligt op 100 km van Barcelona.

2. Overstaptijd openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer reist in het centrum van de stad (zone 1), heb je tot 3 maal toe 1u15 de tijd om over te stappen tussen verschillende transportmiddelen, dus bijvoorbeeld van bus naar metro, of tussen verschillende buslijnen zonder dat een extra reis aangetikt wordt op je biljet. Het is wél noodzakelijk dat je je biljet opnieuw valideert bij elke opstap. Let op: bij de metro is het de bedoeling dat je overstapt tussen verschillende lijnen zonder dat je de metrozone verlaat, anders wordt je in ieder geval een nieuwe reis aangerekend.

3. Dagticket of tienrittenkaart

Plan je heel wat te reizen met het openbaar vervoer, dan kan een dagticket voordelig zijn. In dit geval speelt het aantal reizen geen enkele rol want dat is dan onbeperkt. Dit kaartje is individueel en kan dus niet met meerdere personen tegelijk gebruikt worden. Een ander voordelig alternatief is een tienrittenkaart. Dit biljet mag wél door verschillende reizigers tegelijk gebruikt worden.

4. Roltrappen

Op de automatische roltrappen in de trein- en metrostations is het gebruikelijk om plaats te nemen aan de rechterkant. Op die manier kunnen gehaaste reizigers langs de linkerkant snel naar boven gaan.

5. Verschillende metropoortjes

In de metro heb je verschillende soorten toegangspoortjes. De nieuwste modellen zijn voordien van klapdeurtjes. Daar moet je je kaartje aan de rechterkant in het toestel stoppen en dus aan de linkerkant binnenstappen. Dit staat net onder de gleuf aangegeven door middel van een groen pijltje. Bij de oudere modellen echter, met een metalen klapstang, moet je je kaartje aan de linkerkant in het toestel steken en dus aan de rechterkant binnengaan. Dit staat vaak aangegeven met een (geïmproviseerde) oranje of rode pijl die vastgekleefd is naast de gleuf voor het ticket. Het is dus aangewezen om even goed te kijken via welke kant je het poortje moet binnenstappen want anders kun je het behoorlijk lastig hebben om de metro binnen te geraken…

6. Gratis mobiele applicaties

Als je het openbaar vervoer of de Bus Turístic gebruikt tijdens je verblijf, dan kan het nuttig zijn om een applicatie van de Transports Metropolitans de Barcelona voor je smartphone te downloaden. Deze apps geven ondermeer informatie over de routes, uurroosters en bezienswaardigheden.

7. Eettijden

In Barcelona eet men ’s avonds vrij laat. In toeristische wijken kun je vroeg op de avond al terecht in de restaurants. Wil je echter een authentiek eethuis bezoeken en tussen de plaatselijke inwoners eten, dan ga je best niet vóór 21 uur aan tafel.

8. Zakkenrollers

De Rambla is één van de plekken die heel populair zijn voor zakkenrollers. Houd altijd je spullen goed in de gaten en besteed hier geen aandacht aan mensen die je uitnodigen voor een gokspelletje of vreemden die plots een gesprek met je willen aanknopen. De kans is groot dat een handlanger ondertussen probeert om op een vingervlugge manier iets waardevols van je te pakken te krijgen.

9. Gratis musea en tentoonstellingsruimtes

Enkele musea en tentoonstellingsruimtes in Barcelona zijn steeds gratis toegankelijk. Sommige andere musea openen elke zondag tussen 15 en 20u en elke eerste zondag van de maand de hele dag gratis hun deuren. Aktuele informatie hierover vind je onder andere in de kantoren van de Toeristische Dienst.

10. Toeslag op terrasjes

In Barcelona zijn er een heleboel gezellige terrasjes. Houd er echter rekening mee dat sommige cafés en restaurants een supplement aanrekenen voor de dienst op hun terras. Dit staat gewoonlijk aangegeven op de menukaart of op een bordje aan de ingang van het etablissement.

1 opmerking:

  1. Ek sal enigeen wat op soek is na 'n sakelening aanbeveel aan mnr. Benjamin wat my gehelp het met die lening van vier miljoen dollar om my besigheid te begin, en dit was vinnig. By die verkryging van 'n lening was dit verbasend hoe maklik hulle was om mee te werk. Die proses was vinnig en beveilig. Dit was beslis 'n positiewe ervaring. Vermy swendelaars hier en kontak mnr benjamin On. Lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. as u op soek is na 'n sakelening.

    BeantwoordenVerwijderen