maandag 10 maart 2014

Vijf leuke stadsfonteinen

In Barcelona staan honderden fonteinen met drinkbaar water verspreid doorheen de stad en sommige ervan zijn echte kunstwerkjes. Vijf exemplaren zet ik in deze post graag even in de kijker.

Stadsfonteinen

Op 19 december 1912 werden in Barcelona drie fonteinen geplaatst van de hand van Josep Campeny i Santamaria. Hij had namelijk een wedstrijd gewonnen voor de decoratie van de stad. De drie realistische beeldhouwwerken zijn uitgevoerd in brons, dat door de jaren heen een groenachtige kleur heeft gekregen. De stukken steen die voor de fonteinen gebruikt zijn, waren afkomstig uit de groeve op de heuvel Montjuïc en zijn doorheen de tijd enigszins aangetast. Desondanks zijn de modernistische versieringen nog zichtbaar.

Het eerste werk heet Font de la Granota, in het Nederlands Fontein met de Kikker. Deze staat op de hoek van de Avinguda Diagonal met Carrer de Còrsega, vlakbij de Passeig de Gràcia. De tweede is de Font del Noi dels Càntirs, de Fontein met de Jongen met de Kruiken, die zich bevindt op Plaça de Urquinaona. Dan is er nog de Font del Trinxeraire, de Fontein met de Straatjongen. Die staat op de hoek van Ronda de la Universitat met Carrer de Pelai.

Daarnaast kun je nog een leuke fontein bewonderen op de hoek van de Avinguda Diagonal met Carrer del Bruc. Hier gaat het over een realisatie van Eduard Batiste Alentorn uit 1915. De titel is Font de la Palangana, ook wel Font del Negret genoemd. In het Nederlands betekent dat Fontein met de Wasteil, oftewel Fontein met het Negertje. Het werk omvat twee figuren, een jongen die een teil vasthoudt en een meisje, vervaardigd uit brons.

Een vijfde leuke stadsfontein is de Font de la Caputxeta, de Fontein met Roodkapje. Dit werk van Josep Tenas en Gabriel Bechini uit 1921 staat aan de Passeig de Sant Joan tegenover huisnummer 141. Het gebronste beeldhouwwerk stelt Roodkapje en de Boze Wolf voor.
Zeker als je met kinderen de stad bezoekt, is het een prima idee om even bij deze vijf fraaie fonteinen langs te lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten