woensdag 5 maart 2014

Parkeerplaats vinden in Barcelona

Een tijd geleden schreef ik een post over parkeren in Barcelona. In dat artikel kun je lezen over het parkeerbeleid van de stad en vind je informatie over twee applicaties die jou kunnen helpen bij het zoeken van een private of stedelijke parkeergarage. Aangezien mij vaak de vraag gesteld wordt hoe men een geschikte parkeerplaats op straat kan vinden, wil ik het vorige artikel graag aanvullen met specifieke informatie hierover.

Parkeerplaats Barcelona

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat Barcelona is ingedeeld in verschillende parkeerzones: blauw, groen, enkel bewoners, laden en lossen, motorfietsen en autobussen. Aan de borden en geschilderde lijnen op het wegdek kun je zien in welke zone je je bevindt. De voorwaarden om in de diverse zones te parkeren zijn als volgt:

- Blauwe zone (“Àrea blava”): hier mag elk voertuig geparkeerd worden. Betalen is verplicht op werkdagen tussen van 9 tot 14u en van 16 tot 20u. In het centrum van de stad geldt dit ook op zaterdag en in de omgeving van het strand ook op zon- en feestdagen. De maximale parkeerduur (1, 2, 3 of 4 uur) staat aangegeven op borden en bij de parkeermeters.

- Groene zone (“Àrea preferent”): hier mag elk voertuig geparkeerd maar bewoners genieten in deze zone voordelige tarieven (met gebruik van een speciale residentenkaart). Betalen is verplicht op werkdagen van 8 tot 20u en op sommige plekken ook op zaterdag. De maximale parkeerduur (1 of 2 uur) staat aangegeven op borden en bij de parkeermeters. Buiten de betalende uren is parkeren dus gratis, zowel voor bewoners als niet-bewoners.

- Enkel bewoners (“Àrea residents”): hier mogen enkel bewoners parkeren met een geldige residentenkaart. Bij sommige zones geldt dit 24 uur per dag en 365 dagen per jaar (onder andere in de wijken Barceloneta en El Born). Voor andere zones geldt dit elke dag tussen 8 en 20u (onder andere in de wijken Gràcia, Sarrià, Camp de l’Arpa en delen van Ciutat Vella), zodat ook niet-bewoners parkeren hier buiten deze uren mogen parkeren. Betalen is enkel verplicht op werkdagen tussen 8 en 20u.

- Laden en lossen (“Càrrega i descàrrega”): deze plekken mogen op werkdagen tussen 8 en 20u enkel gebruikt worden voor het laden en lossen van goederen, met een maximum duur van 30 minuten. Daarom is het gebruik van de parkeerschijf verplicht.

- Motorfietsen (“Motos”): moto’s en scooters met maximaal 3 wielen mogen 24 uur per dag en 365 dagen per jaar gratis parkeren op de plekken aangegeven met horizontale witte strepen, zolang hun afmetingen de markeringen niet overschrijden.

- Autobussen (“Autocars”): enerzijds zijn er plekken in blauwe zones voor het laten op- en afstappen van passagiers (maximum 10 minuten) en anderzijds bestaan er plaatsen in blauwe zones waar bussen tot 1 of 2 uur kunnen parkeren. Deze voorwaarden gelden van maandag tot en met zaterdag tussen 8 en 20u. In de zone rond Parc Güell geldt dit van 1 maart tot 31 oktober voor maandag tot en met zaterdag van 9u30 tot 18u en op zon- en feestdagen tussen 9u30 en 15u. Kijk voor de aanwijzingen op de parkeermeters en borden met “zonabus” of “autocars”.

Een prima hulp bij het zoeken van een parkeerplek is de applicatie op de webpagina Àrea Verda van de stad Barcelona. Hier kun je aan de hand van een plattegrond of adres de parkeermogelijkheden bekijken, onderverdeeld in blauwe en groene zones en plekken al dan niet exclusief voor bewoners. Je vindt hier ook de locaties van de parkeermeters. Op dezelfde webpagina staat trouwens nog veel meer informatie over het parkeerbeleid van de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten