vrijdag 20 augustus 2010

Kathedraal van Barcelona

Oorspronkelijk stond er een Romeinse basiliek op de plaats waar zich nu de Kathedraal van Barcelona bevindt. Die werd in het jaar 985 verwoest door de Moren. Resten van de basiliek zijn te zien in het Museu d'Història de la Ciutat. Rond 1046 werd begonnen met de bouw van een kathedraal in Romaanse stijl op initiatief van de bisschop Guislabert.

Barcelona Kathedraal
De bouw van de huidige kathedraal startte in 1298 tijdens het episcopaat van Bernat Pelegrí en de regering van koning Jaume II. Dat jaar werd de kapel van Santa Llucía oftewel de Heilige Lucia, in laat-Romaanse stijl, afgewerkt. Maar de bouw van de kathedraal verliep erg langzaam: de crypte van Santa Eulàlia oftewel de Heilige Eulalia en het koor dateren uit het einde van de veertiende eeuw, het klooster uit de vijftiende eeuw, het orgel uit de zestiende eeuw en de gevel bleef onafgewerkt tot het begin van de twintigste eeuw.

Het waren de architecten Josep Oriol Mestres en August Font i Carreras die de werken aan de gevel beëindigden. Ze gebruikten hiervoor een tekening uit het begin van de vijftiende eeuw van de Franse architect Charles Galters. Vandaar dat de gevel niet in Catalaanse gotiek is uitgevoerd maar in noordse. Deze gevel is 70 meter hoog en is bekroond met een beeld van de Heilige Helena, afkomstig van de beeldhouwer Eduard Alentorn.

Barcelona Kathedraal
In het bijhorende klooster bevindt er zich een fontein en een vijver met dertien witte ganzen. Het zijn er steeds dertien omdat dat, volgens de traditie of de legende, het aantal jaren is dat de Heilige Eulalia oud was toen ze als martelaar stierf. Op de dag van Corpus Christi wordt de fontein met bloemen en met een "dansend ei" versierd, zoals ik in deze post over Corpus Christi reeds heb aangehaald.

De toegang tot de centrale ruimte van de kathedraal is gratis. De openingsuren zijn: van maandag tot en met vrijdag tussen 8u en 12u45 en tussen 17u15 en 19u30, op zaterdagen en vooravonden van een feestdag tussen 8u en 12u45 en tussen 17u15 en 20u, en op zondagen en feestdagen tussen 8u en 13u45 en tussen 17u15 en 20u. Een toeristisch bezoek aan de kathedraal, het aanpalende klooster, het koor, het dakterras en het museum kost 5 euro en is mogelijk van maandag tot en met zaterdag tussen 13u en 17u, en op zon- en feestdagen tussen 14u en 17u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten