vrijdag 27 augustus 2010

Tentoonstellingen Miquel Barceló

Momenteel lopen er hier in Barcelona twee exposities over de Mallorcaanse kunstenaar Miquel Barceló. Deze schilder en beeldhouwer verwierf wereldwijde bekendheid door zijn deelname aan Documenta in Kassel in 1982.

Miquel Barceló
Zijn werken zijn erg geïnspireerd door de natuur en met gebruik van dikke, meestal donkere, penseelstreken brengt hij reliëf aan op zijn doeken. Het gebied rond de Middellandse Zee en Afrika zijn twee van zijn voornaamste referenties. Na een reis doorheen Afrika, waarbij hij Mali ontdekte, werd de Afrikaanse bevolking en het leven in de woestijn één van de belangrijkste thema's van zijn recentere werken.

De laatste tijd evolueert het werk van Miquel Barceló in de richting van het intellectuele en abstracte. In maart 2007 werd in de Kathedraal van Mallorca de kapel ingewijd die hij realizeerde in boetseerklei. Hij decoreerde daarna ook de koepel van een zaal in het paleis van de Verenigde Naties in Genève, waar de vergaderingen van de Raad voor de Mensenrechten plaatsvinden.

Miquel Barceló
De literatuur was ook steeds een voorname inspiratiebron voor Miquel Barceló. Hij illustreerde boeken en stelt gewoonlijk zélf de prologen van zijn catalogi op. Ook het beeld van de hoofding van de krant Público is van zijn hand.

Nog tot 9 januari 2011 kun je in Caixaforum te Barcelona gratis gaan kijken naar de tentoonstelling "La solitude organisative", gebaseerd op de titel van het portret van een gorilla dat Barceló realizeerde voor de Biënnale van Venetië in 2009. Hier worden werken getoond uit de periode 1983-2009. Tegelijkertijd loopt er in kunstencentrum Santa Mònica tot 26 september de expositie "Barceló abans de Barceló" waarin zijn eerste werken worden tentoongesteld, uit de periode 1971-1982. Ook hier is de toegang gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten