maandag 23 augustus 2010

Standbeeld van Columbus

Dit standbeeld bevindt zich aan de oostzijde van de Rambla, vlakbij Port Vell, en staat bekend als het Monument a Colom. Het is een gietijzeren zuil met bovenop een standbeeld van Christoffel Columbus. Het werd ontworpen door Gaietà Buigas i Monravà voor de wereldtentoonstelling die in 1888 in Barcelona werd gehouden. De werken werden aangevat in 1882 maar door financiële problemen werd het monument maar net op tijd voltooid.

Barcelona Columbus
Het 60 meter hoge monument staat op de plek waar Christoffel Columbus in 1493 aankwam na zijn ontdekking van Amerika het jaar voordien, met zes Caribische indianen in zijn kielzog. Columbus werd vermoedelijk te Genua (Italië) geboren. Hij vestigde zich eerst in Portugal en verhuisde daarna naar Spanje. In de 19e eeuw werd hij echter door sommige historici als Catalaan beschouwd. Vandaar dat dit monument werd opgericht in Barcelona.

Het meer dan zeven meter hoge bronzen beeld werd ontworpen door Raphael Arché. Het toont Columbus die naar de zee wijst en, vreemd genoeg, niet in de richting van de nieuwe wereld die hij ontdekte. De zuil en de sokkel zijn hol vanbinnen. Meer nog, het binnenste van het beeld is toegankelijk voor het publiek. Je kan hier een lift nemen naar een platform van waarop je een mooi uitzicht hebt op de nabijgelegen Rambla en Port Vell.

Je kan het Monument a Colom van 1 juni tot 30 september elke dag bezoeken van 9 tot 20u30, en van 1 oktober tot 31 mei van 10 tot 18u30. De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro voor volwassenen (1,50 euro voor studenten en gepensioneerden). Kinderen hebben gratis toegang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten