dinsdag 19 oktober 2010

CaixaForum Barcelona

Vlakbij de Fontein van Montjuïc en het Paviljoen Mies van der Rohe vind je CaixaForum, het socio-cultureel centrum van een stichting voor maatschappelijk werk die gefinancierd wordt door de bank la Caixa. Deze stichting heeft niet alleen in Barcelona een dergelijk complex maar ook in andere Spaanse steden zoals Madrid, Tarragona en Palma.

CaixaForum Barcelona
CaixaForum Barcelona is gehuisvest in een prachtig gebouw dat vroeger dienst deed als textielfabriek. Het werd op vraag van de ondernemer Casimir Casaramona ontworpen door de architect Puig i Cadafalch. Het pand is een uniek voorbeeld van de modernistische industriële architectuur van het begin van de twintigste eeuw.

Na lange tijd te hebben leeg gestaan kocht de bank la Caixa het in 1963 en in de jaren rond de eeuwwisseling werd het volledig gerenoveerd en omgedoopt tot CaixaForum. In het renovatieproject werkten diverse architecten mee zoals Arata Isozaki, Francisco Javier Asarta, Roberto Luna en Robert Brufau. In 2002 werd CaixaForum ingehuldigd. Het complex telt 12.000 m², verdeeld over drie verdiepingen, en meer dan 2.500 m² behoort toe aan de vier tentoonstellingsruimten.

Je kan in CaixaForum terecht voor een uitgebreid programma van sociale, culturele en educatieve projecten. Je vindt er ondermeer tijdelijke exposities van klassieke, moderne of hedendaagse kunst. Bovendien is er een Mediatheek waar de nadruk ligt op hedendaagse kunst en muziek van alle tijden. Regelmatig worden er concerten en filmvoorstellingen geprogrammeerd en kun je er deelnemen aan literaire, multimediale of familie-evenementen. Ga bij je bezoek aan CaixaForum ook eens het dak op want van daaruit heb je een heel leuk uitzicht over de stad.

Ik vind CaixaForum extra interessant omdat het ruime openingsuren heeft: elke dag van 10 tot 20u en op zaterdagen, zon- en feestdagen zelfs tot 21u. In juli en augustus is het complex elke woensdag extra lang geopend, namelijk tot 23u. De enige sluitingsdagen zijn Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen.

Informatie over de tentoonstellingen die momenteel lopen, kun je nalezen op de website van CaixaForum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten