vrijdag 22 oktober 2010

Barcelona International Jazz Festival 2010

Van 3 november tot en met 2 december 2010 vindt de 42ste editie plaats van het Barcelona International Jazz Festival. Jaarlijks brengt dit festival zo een 300.000 bezoekers op de been en het wordt één van de meest ambitieuze jazz festivals van Europa genoemd. Vanaf het einde van de jaren 80 wordt het festival georganiseerd door The Project, dat opgericht werd in 1988 door de producer Tito Ramoneda. Sinds mei 2010 werkt het Barcelona International Jazz Festival trouwens samen met het wereldberoemde CareFusion Newport Jazz Festival in Rhode Island (USA) om beide festivals nog beter op de kaart te zetten.

Jazz Festival Barcelona
Dit jaar kun je ondermeer gaan kijken en luisteren naar Sonny Rollins en zijn speciale 80th Birthday Celebration. Daarnaast treden er beroemde wereldmuziek- en jazzartiesten op zoals Jamie Cullum, Omar Sosa, Jacques Morelenbaum, Concha Buika, Richard Galliano, Peter Brötzmann Chicago Tentet, Paolo Angeli, Steve Wilson-Bruce Barth Duo, Lee Konitz-Dan Tepfer Duo, en het JD Allen Trio. Er vinden ook lezingen plaats door de columnist Larry Blumenfeld over “Jazz in New Orleans vijf jaar na de orkaan Katrina” en door de auteur Ted Gioia die het zal hebben over “De toekomst van de jazz”.

Bovendien zullen er drie bijzondere voorstellingen plaatsvinden in wijnbar Monvínic. In de eerste plaats is er een sessie met journalist Dan Ouellette en pianist Chucho Valdés waarbij ook uitgebreid wijn geproefd zal worden. Een tweede evenement heet “Kurt Rosenwinkel Monvínic Experience” en daarin zal de Amerikaanse gitarist Kurt Rosenwinkel improviseren tijdens een proeverij van Spaanse wijnen. Tot slot is er nog een forum met de directeur van Blue Note Records, Bruce Lundvall en de artistiek directeur van het festival, Joan A. Carach, eveneens onder begeleiding van een aantal wijnen.

In de aanloop naar het festival vinden er al her en der in Barcelona diverse concerten plaats, zoals bijvoorbeeld een optreden van Charlie Moreno Project feat. Gemma Abrié op 28 oktober in metrostation Universitat en op 29 oktober in metrostation Passeig de Gràcia, telkens om 19u30. Het volledige programma van het festival kun je nalezen op de website van het Barcelona Jazz Festival 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten