zondag 10 oktober 2010

Parkeren in Barcelona

Hoewel er in Barcelona een heleboel parkings zijn, is het zonder twijfel veel comfortabeler en sneller om tijdens je bezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Als je toch met de auto naar het centrum van Barcelona komt, is het noodzakelijk te letten op de gekleurde lijnen van de parkeerplaatsen op straat. Parkeren is verboden in zones met een gele lijn. Als de lijnen blauw of groen geschilderd zijn dan is het verplicht een ticket te kopen.

Barcelona Parkeren
In de regel moet er in de blauwe zones betaald worden van maandag tot vrijdag tussen 9 en 14u en tussen 16 en 20u, en op zaterdag van 9 tot 14u. De parkeertijd is beperkt tot 2 uur en de tarieven bedragen tussen 1,08 euro en 2,42 euro per uur, afhankelijk van de wijk.

De groene zones zijn bedoeld voor bewoners en deze betalen daar dan ook een heel voordelig tarief. Op sommige plaatsen mogen enkel bewoners parkeren. Dat wordt aangegeven met borden met de vermelding “Àrea residents”. Nochtans kunnen anderen ook soms parkeren in groene zones, weliswaar maximum gedurende 1 uur. Dat wordt dan aangegeven met borden waarop staat “Àrea preferent”. In deze zones moet je een ticket kopen van maandag tot vrijdag tussen 8 en 20u, en op sommige plaatsen in het hart van de stad ook op zaterdag. Momenteel variëren de tarieven hier tussen 2,68 euro en 2,94 euro per uur.

In sommige straten is het toegelaten om 's nachts en in het weekend te parkeren op de uiterst rechtse rijstrook, de bus- en taxistrook. Dit staat dan aangegeven met een bord waarop bijvoorbeeld vermeld staat "verboden te parkeren van maandag tot vrijdag tussen 7 en 21u". Zo een bord impliceert dat je er vanaf 21u vrij mag parkeren. Maar opgelet, het is belangrijk dat je dan 's ochtends vóór het aangegeven uur je auto weghaalt.

De privaat uitgebate parkeergarages in Barcelona, boven- of ondergronds, hanteren sterk uiteenlopende tarieven. Een handig hulpmiddel om een dergelijke parking te vinden in een bepaalde buurt, bijvoorbeeld dichtbij een hotel, museum of bezienswaardigheid, is deze parkeerplaats-zoeker van de stad Barcelona. Je vult een adres in en de applicatie stelt je de dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden voor. Als je dan klikt op een parking, krijg je het juiste adres en de openingsuren te zien.

Er is ook een netwerk van stedelijke parkeergarages, dewelke aangeduid staan met de naam B:SM. Dit netwerk beschikt over 46 parkeerinstallaties verspreid over heel Barcelona. Momenteel kost parkeren hier 2,67 euro per uur. In die garages kun je ook diverse prepaid-kaarten aankopen zoals bijvoorbeeld een kaart voor 25 uren (54,90 euro), 50 uren (104,70 euro) en 100 uren (191,20 euro). Met deze kaarten ben je tot 30% voordeliger uit. Een plan met alle stedelijke parkings vind je op de website van B:SM.

Ik wil ook nog even opmerken dat in Barcelona het parkeergeld wordt geafficheerd en berekend per minuut en niet per uur, aangezien dit zo geregeld is in de Wet ter Bescherming van de Consument.

Een geval apart vormen de winkelcentra. Daar is het parkeren soms (beperkt) gratis. Je kan bijvoorbeeld in de parking van koopcentrum Diagonal Mar (metrostation Maresme-Fòrum Lijn4) gratis 3 uur parkeren, in het winkelcentrum Les Glòries (metrostation Glòries Lijn 1) is de parking 2 uur gratis en in het koopcentrum La Maquinista (metrostations Sant Andreu of Torres y Bages Lijn 1) is parkeren onbeperkt gratis.

Kom je met de auto op vakantie naar Barcelona maar gebruik je deze niet in het centrum, dan kun je de wagen ook parkeren in één van de gratis parkings aan de rand van de stad. Je vindt er ondermeer aan de metrostations Vall d’Hebron en Zona Universitària (Lijn 3).

Tot slot nog even dit: in augustus is het in vele straten in Barcelona gratis om te parkeren, maar in de regel geldt dit niet in de blauwe zones.

3 opmerkingen:

 1. Kan je ook wat vertellen over het invalidenparkeren/Europesche Gehandicaptenkaart?

  MvG

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor zover ik weet mag je in heel Catalonië met een EU-invalidenkaart je auto gratis en zonder tijdsbeperking parkeren in de zones met een beperkte parkeertijd (blauwe zones,...) én op de plekken voorzien voor "laden en lossen". Vanzelfsprekend zijn er ook parkeerplekken speciaal voor bestuurders met een invalidenkaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je een appartement in Barcelona boekt kan je parkeren voor €13 per dag in het centrum van de stad.

  BeantwoordenVerwijderen