zondag 31 oktober 2010

Lekkernijen op de Castanyada

De Castanyada is een Catalaans feest dat traditioneel op de dag van Allerheiligen werd gevierd, maar de laatste decennia meer en meer plaatsvindt op de vooravond van 1 november. Net zoals Halloween in de Angelsaksische landen stamt de Castanyada af van een eeuwenoud begrafenisritueel.

Castanyada
Op de Castanyada worden er allerlei lekkernijen gegeten: gepofte kastanjes, panellets (een soort kleine ronde macarons), moniatos (geroosterde zoete aardappelen) en gekonfijt fruit. De typische drank van dit feest is de moscatell, een halfzoete dessertwijn. Gedurende de weken vóór en na de Castanyada staan er in Barcelona op straat, net als in de rest van Catalonië, kraampjes waar op houtskool geroosterde zoete aardappelen en kastanjes worden verkocht, meestal verpakt in oud krantenpapier.

Het gebruik om deze lekkernijen te eten rond Allerheiligen stamt waarschijnlijk uit de oude traditie om gedurende de nacht van 31 oktober op 1 november de doodsklok te luiden. Vrienden en familie van de klokkenluiders serveerden deze calorierijke hapjes zodat de klokkenisten de hele nacht hun zware taak konden volhouden. Sommige historici menen echter dat de Castanyada voortspruit uit de gewoonte van aan het eind van de achttiende eeuw om tijdens de begrafenismaaltijd enkel gedroogde groenten en fruit te eten en brood dat gebruikt was bij de offerande van de begrafenis. Dit brood werd ook wel “panet” (letterlijk “broodje”) of “panellet” genoemd.

Castanyada
Tegenwoordig bestaan er panellets in alle mogelijke vormen en smaken. De traditionele versie wordt vervaardigd met gemalen amandelen, suiker en opgeklopt eiwit. Deze panellets worden dan versierd met pijnappelpitten, ingesmeerd met eiwit en gebakken in de oven. De nieuwere versies worden ondermeer bereid met chocolade, pistachenoten of sinaasappel. De Castanyada is met andere woorden voor alle zoetekauwen niet te missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten