woensdag 3 november 2010

Museum van Antoni Tàpies

De Fundació Antoni Tàpies is een culturele stichting maar ook een museum dat vlakbij de Passeig de Gràcia in Barcelona ligt. Naast het werk en informatie over het leven van deze Catalaanse schilder en beeldhouwer, die in Barcelona werd geboren in 1923, vind je er tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Fundació Antoni Tàpies
De stichting werd door de artiest zelf opgericht in 1984. Zijn idee was een plaats te creëren voor de bestudering en promotie van hedendaagse kunst. Het bijhorende museum bezit één van de meest complete verzamelingen met werken van Tàpies, namelijk meer dan 300 werken uit alle verschillende perioden van de artiest. Buiten de permanente tentoonstellingen gewijd aan Tàpies zelf, organiseert het museum talrijke tijdelijke exposities met hedendaagse en moderne kunst. Ook vermeldenswaardig is de bibliotheek van de Fundació Antoni Tàpies die gespecialiseerd is in moderne kunst en die wordt beschouwd als één van de voornaamste ter wereld in zijn genre.

Het museum van Antoni Tàpies is gevestigd in een modernistisch gebouw van de architect Lluís Domènech i Montaner dat werd gebouwd tussen 1881 en 1885. Het deed oorspronkelijk dienst als zetel voor de drukkerij en uitgeverij Montaner i Simon. Voor de vestiging van de Fundació Antoni Tàpies werd het complex volledig vernieuwd door de architecten Roser Amadó en Lluís Domènech Girbau. Het museum opende zijn deuren in juni 1990.

Fundació Antoni Tàpies
Begin 2010 heropende het museum na drie jaar sluiting wegens renovatiewerken. Deze werden geleid door de architect Iñaki Ábalos. Ter gelegenheid van de heropening werd het kunstwerk "Calcetín" opgesteld in de tuin van het complex. Het betreft een groot beeldhouwwerk in de vorm van een sok. Oorspronkelijk, in 1992, werd dit project besteld door de Stad Barcelona om in de grote zaal van het Museu Nacional d’Art de Catalunya in Montjuïc geplaatst te worden. Maar door de afkeuring van het grote publiek en van de regering van Catalonië werd dit project toen niet voltooid. Tàpies wijzigde zijn originele idee om een sok van 18 meter te maken en realiseerde er uiteindelijk een van 2,5 meter voor de tuin van het museum.

Ik wil nog wel even opmerken dat zowel Tàpies als de meeste artiesten die hun kunst tijdelijk tentoonstellen in het museum een heel gedurfde en vaak controversiële stijl hanteren. Vandaar dat ik aanraad om, alvorens een bezoek te brengen aan dit museum, even de gedetailleerde informatie over de actuele exposities te raadplegen op de website van de Fundació Antoni Tàpies. Zoals ik reeds in een vorig artikel vermeldde, kun je het museum bezoeken met het voordelige Articket.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten