dinsdag 30 november 2010

Bezienswaardigheden met een sportief tintje

In Barcelona vinden ook de sportliefhebbers zeker hun gading. Je kunt er namelijk enkele bezienswaardigheden bezoeken die geen enkele sportfanaat onberoerd zullen laten: het Olympisch Stadion, met het vlakbij gelegen Olympisch en Sportmuseum, en Camp Nou, de thuishaven van FC Barcelona, met daarnaast het Museum van Barça.

Olympisch Stadion
Op de heuvel Montjuïc bevindt zich, vlakbij het Palau Sant Jordi, het Olympisch Stadion. Dit werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 door de architect Pere Domènech i Roura. Ter gelegenheid van de toewijzing van de Olympische Spelen van 1992 aan Barcelona werd het volledig gerenoveerd. Eigenlijk werd het stadion volledig afgebroken en bleven enkel de gevelmuren overeind. Het niveau van het complex werd 11 meter lager gelegd en de stenen die daarvoor uit de ondergrondse rotsen werden uitgegraven, werden gebruikt bij de bouw van de Sagrada Familía. Steen afkomstig van de heuvel Montjuïc is namelijk van hoge kwaliteit.

In 1992 was het de plaats waar de openings- en slotceremonie en de competities atletiek van de Olympische Spelen werden gehouden. Tot 2001 was de officiële benaming van dit stadion Estadi Olímpic de Montjuïc. In 2001 werd het omgedoopt in Estadi Olímpic Lluís Companys, als hommage aan de president van de Catalonië die in 1940, aan het einde van de Spaanse burgeroorlog, vlakbij het stadion werd gefusilleerd door een militaire rechtbank van dictator Franco.

Vlakbij het Olympisch Stadion vind je het Museu Olímpic i de l’Esport, ook wel het Museum Joan Antoni Samaranch genoemd. Dit museum wil op een ludieke en educatieve manier een beeld schetsen van de geschiedenis van de sport en al zijn disciplines. Het beschikt over een interactieve ruimte die uitgerust is met geavanceerde technologische toepassingen.

In dit museum worden alle facetten van de sport belicht: sport als ontspanning, in competitieverband, topsport en sport door mindervaliden. Men wil de bezoekers niet enkel aanzetten om aan sport te doen maar ook de waarden van de sport en de Olympische gedachte verspreiden. Je kunt er eveneens regelmatig tijdelijke tentoonstellingen bezoeken. Voor meer informatie daarover kun je terecht op de website van het Museu Olímpic i de l’Esport.

Camp Nou
In de wijk Les Corts bevindt zich een andere populaire bezienswaardigheid, met name Camp Nou. Dat is niet enkel de thuishaven van de voetbalclub FC Barcelona maar ook van de basketbal-, handbal-, hockey- en zaalvoetbalclubs van Barça. Bovendien is het de zetel van de Fundació FC Barcelona, een stichting die solidaire, culturele en educatieve activiteiten organiseert. Toen dit stadion ingehuldigd werd, in 1957, kreeg het de naam Estadi del FC Barcelona. In de volksmond werd het echter veelal Camp Nou (Nieuw Veld) genoemd, omdat het het nieuwe stadion was ter vervanging van het oude Barça stadion dat in dezelfde wijk was gelegen. In 2001 kreeg het stadion officieel de naam Camp Nou, na een volksraadpleging. In dit stadion is er plaats voor 99.354 toeschouwers en het is daarmee het Europese stadion met de grootste capaciteit en het tiende op wereldschaal.

Vlakbij Camp Nou bevindt zich het Museum van Barça. Je kunt daar de vele trofeeën bekijken en ook een interactieve wall van 8,5 meter met informatie over de geschiedenis van Barcelona, de spelers, de stichting, enz. Bovendien vind je er vier ruimtes waarin de fundamentele waarden van de club “més que un club” (“meer dan een club”) worden uitgelegd: de Catalaanse identiteit, universaliteit, sociale verantwoordelijkheid en democratie. Er vinden eveneens tijdelijke tentoonstellingen plaats. Details daarover kun je nalezen op de website van FC Barcelona.

Ik wil hier nog bij vermelden dat een combiticket voor het Museum van Barça toegang geeft tot de tentoonstellingszalen, de multimediale ruimte en Camp Nou. Met een audiogids krijg je alle informatie over de geschiedenis van de club te horen en een heleboel leuke anekdotes. Deze audiogids is beschikbaar in Catalaans, Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits en Nederlands.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten