vrijdag 3 december 2010

Hoge snelheidslijn van Parijs naar Barcelona

De Spaanse en Franse spoorwegen nemen vanaf 19 december aanstaande een nieuw treintraject in gebruik, namelijk een TGV hoge snelheidslijn tussen Parijs en Barcelona. Met deze nieuwe verbinding wordt het een heel stuk gemakkelijker en sneller om per trein vanuit Nederland of België naar Barcelona te reizen. Tot 2013 verlopen nog delen van het traject via het conventionele treinspoor, namelijk tussen Montpellier en Perpignan en tussen Figueres, een Catalaanse stad vlakbij de Franse grens, en Barcelona.

TGV Parijs Barcelona
De nieuwe verbinding is zo een 4,5 uur sneller dan het traject met de nachttrein die al jaren in gebruik is. De totale reistijd tussen Parijs en Barcelona bedraagt hiermee nog slechts 7u25. In de stad Figueres moeten zowel de reizigers richting Barcelona als de passagiers richting Parijs overstappen. Tussen Figueres en Barcelona is er namelijk nog geen hoge snelheidslijn in gebruik en wordt er nog een conventionele trein gebruikt. De geschatte overstaptijd in Figueres bedraagt zo een 20 minuten.

Tickets voor de verbinding Parijs-Figueres kosten normaal 130,90 euro maar er worden in het begin, bij wijze van promotie, tickets aangeboden vanaf 63,30 euro. Daar bovenop moet je nog wel een kaartje kopen voor de verbinding tussen Figueres en Barcelona, maar hierop wordt een korting gegeven van 40 tot 60% aan de TGV-reizigers.

In eerste instantie zullen er dagelijks twee treinen vertrekken in beide richtingen: vanuit het station Parijs-Lyon om 7u20 en om 15u20 en vanuit het station Barcelona-Sants om 9u en om 13u. Tickets kun je ondermeer aankopen via de Belgische webpagina van TGV Europe en via de Nederlandse webpagina van TGV Europe.

Vanaf begin 2013 hoopt men de hoge snelheidslijn klaar te hebben tussen Figueres, Girona, Barcelona, Zaragoza en Madrid. Op die manier zal men dan comfortabel met de trein kunnen reizen tussen Madrid, Barcelona en Parijs, en van daaruit verder naar ondermeer Brussel en Amsterdam.

2 opmerkingen:

 1. Un bon bloc!
  Atenció: Perpignan, (Perpinyà in de taal van dit gebied, Catalaans) is ook Catalonië, eh?
  Catalonië is hoofdzakelijk op Spaans grondgebied, maar Catalonië gaat in Frankrijk gewoon door.
  Bona nit!
  Miquel d'Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moltes gràcies, Miquel! I és clar que tens tota la raó sobre la Catalunya Nord!

  BeantwoordenVerwijderen