woensdag 15 december 2010

Museum voor Hedendaagse Kunst van Barcelona

Het Museu d’Art Contemporani de Barcelona is vooral gekend onder de afkorting MACBA. Hier vind je voornamelijk kunstwerken uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Het bevindt zich in de wijk El Raval, vlakbij het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, het Cultuurcentrum voor Hedendaagse Kunst.

MACBA
De oorspronkelijke idee voor dit museum is afkomstig van schrijver en kunstcriticus Alexandre Cirici-Pellicer die in 1959 begon met het aanleggen van een kunstcollectie. Hij organiseerde diverse tentoonstellingen met kunstenaars uit die periode. De expositie "L’art i la pau" ("De kunst en de vrede") in 1963, die een duidelijk anti-Franco karakter had, betekende echter het einde van het initiatief van Cirici-Pellicer. De collectie werd toen ondergebracht in de Biblioteca-Museu Víctor Balaguer.

Pas in 1985 werd het initiatief opnieuw opgevist. Er werd een consortium opgericht door het stadsbestuur van Barcelona en de Catalaanse regering. De bedoeling was om het museum onder te brengen in het oude Casa de la Caritat maar deze plannen liepen op niets uit. In 1986 werd dan beslist door de burgemeester van Barcelona, Pasqual Maragall i Mira, om een nieuw gebouw op te richten. In 1987 werd de Fundació Museu d’Art Contemporani in het leven geroepen, een privé stichting die ook deel ging uitmaken van het reeds bestaande consortium.

De constructie van het museum werd toevertrouwd aan de Amerikaanse architect Richard Meier. Zijn bedoeling was om de hedendaagse kunst die in het museum wordt tentoongesteld te verenigen met de historische gebouwen uit de wijk. Het gebruik van heel veel wit, dakvensters, glas en reflecterende materialen creëren in het gebouw een bijzondere lichtinval. Het MACBA opende zijn deuren op 28 november 1995.

Het MACBA is geopend op maandag en van woensdag tot vrijdag van 11 tot 19u30, op zaterdag van 10 tot 20u en op zon- en feestdagen van 10 tot 15u. Tijdens de zomermaanden zijn de openingsuren iets ruimer. Raadpleeg daarvoor de website van MACBA. Tot slot wil ik nog even vermelden dat je dit museum kunt bezoeken met het voordelige Articket.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten