donderdag 9 december 2010

Kerstmis in Barcelona

Tijdens deze feestmaand wordt Barcelona uitgebreid versierd, ondermeer met 20 lichtgevende kerststerren die elk een doorsnee hebben van 2,5 meter, 25 reusachtige lichtgevende "galets" (soort schelpvormige pasta die in Catalonië veel rond Kerstmis wordt gegegeten) en 6 kerstbomen die worden verlicht met zonne-energie of zelfs met gebruik van fietsen die continu worden bemand en zo energie opwekken. In totaal wordt er zo een 60 km openbare weg feestelijk versierd, en dat gebeurt trouwens bijna volledig met energiezuinige LED–verlichting.

Kerstmis Barcelona
Zoals elk jaar vinden er veel kerstmarkten plaats in de verschillende wijken van de stad, maar de voornaamste zijn ongetwijfeld de Fira de Santa Llucia en de Fira de Nadal de la Sagrada Família. De kerstmarkt van Santa Llucia kun je bezoeken op het plein voor de Kathedraal tot 23 december, alle dagen van 10u30 tot 20u30, en de kerstmarkt van de Sagrada Família wordt uiteraard gehouden op het plein voor deze indrukwekkende basiliek. Ze is dagelijks toegankelijk tot 24 december, van 9 tot 21u. Op de kerstmarkten vind je kerstbomen, figuurtjes voor in de kerststal, versiering voor huis en tuin en allerlei cadeautjes.


Kerstmis Tió
Typisch op deze markten is de “tió”, een stuk boomstam versierd met pootjes, ogen, een neusje, een mond en een “barretina” (een Catalaanse muts) die in heel Catalonië op kerstavond in de huiskamer wordt gezet. De “tió” brengt in de loop van de kerstnacht snoepjes en cadeautjes voor de allerkleinsten. Wat men ook op de vele Catalaanse kerstmarkten aantreft, is de “caganer”. Dat is een kakkend figuurtje in porselein of plastic dat achteraan in de kerststal wordt gezet. De “caganer” is gekleed in de typisch Catalaanse klederdracht of geeft een beroemde of beruchte personaliteit weer. Vooral politici en voetbalspelers zijn populair als “caganer”.

Een bijzondere attractie is elk jaar weer een nieuwe kerststal die wordt geïnstalleerd op de Plaça Sant Jaume. Dit jaar is hij ontworpen door het Institut de Cultura de Barcelona. Je kunt hem bekijken tot 7 januari 2011. Vlakbij kun je ‘s avonds ook de bijzonder verlichte gevel bewonderen van het Stadhuis van Barcelona.

Tot slot organiseert de Vereniging van Handelaars van Barcelona een serie concerten en muzikale voorstellingen doorheen de diverse wijken van de stad. Zo kun je ondermeer gaan kijken naar een reizend spektakel dat bestaat uit een vierwieler en twee begeleidende tandems, waarop muzikanten, jongleurs, … zitten. Deze carrousel zal de verschillende winkelstraten van de stad aandoen, dagelijks tussen 18 en 21u.

Voorts zullen er ook “geheime koren” rondlopen in heel Barcelona. Een groep zangers-acteurs zal doen alsof een doodgewone wandelaar de mensen om hem heen wil doen meezingen met een bekend kerstlied, maar in realiteit zal het dus gaan om een opgezet spel waarbij deze anonieme zanger geholpen wordt door een aantal collega’s die zich in het publiek mengen. Deze spontane koren zullen opduiken in de metro, busstations en op nog meer verschillende plaatsen van de stad gedurende de hele feestperiode.

Ik wens jullie alvast prettige feestdagen, in Barcelona of elders!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten