maandag 27 december 2010

Parc del Fòrum

Vlak aan zee, aan de noordelijke kant van Barcelona, ligt het Parc del Fòrum. Dit complex werd gebouwd ter gelegenheid van het Fòrum Universal de les Cultures in 2004, een internationaal evenement met tentoonstellingen, spektakels en conferenties, voornamelijk rond de thema’s van duurzame ontwikkeling, vredesinitiatieven en culturele verscheidenheid. Momenteel vinden er hier het hele jaar door allerlei concerten, sport- en andere activiteiten plaats. Het complex beschikt over diverse grote ruimtes die het mogelijk maken om tot 130.000 personen te ontvangen.

Fòrum
In de eerste plaats kun je er de Avinguda Leonardo Da Vinci bekijken. Dat is een laan van 200 meter lang en 50 meter breed die uitgeeft op de Plaça dels Afussellats, een plein van ongeveer 7.000 m2 dat een prachtig uitzicht biedt over de zee en de toekomstige Maritieme Zoo van Barcelona.

In de tweede plaats vind je er het Forum-gebouw, in de vorm van een grote driehoek met een hoogte van 25 meter. Het is ontworpen door de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron en beschikt onder andere over een permanente tentoonstellingsruimte. Je kan er meer bepaald de exposities “Barcelona Sensacions” en “Barcelona Projecte” bezoeken. Daarnaast is er ook een polyvalente zaal van 1.500 m2.

Vervolgens vind je in het Parc del Fòrum ook de Esplanada. Met haar oppervlakte van ongeveer 84.000 m2 is dat een ideale plaats voor het houden van ondermeer beurzen en muziekfestivals. Het reusachtige zonnepaneel van zo een 1.700 m2 groot op deze esplanade is het symbool van het complex geworden. Daarnaast is er ook nog een paviljoen van kolommen met zonnepanelen met een oppervlakte van 15.000 m2 en een dakconstructie die bij zonnig weer op de esplanade een schaduw werpt van 1.200 m2 in de vorm van vogels.

Het Parc dels Auditoris is een grote ruimte in de open lucht vlak aan zee met een oppervlakte van 12.000 m2 waar ondermeer concerten gehouden worden. Het bevat een groot auditorium met een capaciteit van 3.500 personen en een klein auditorium geschikt voor 1.500 personen.

Fòrum
Tot slot vind je in het Parc del Fòrum ook een badzone. Deze werd ontworpen door de architect Beth Galí en is een nieuw concept van strand, namelijk zonder zand en met zones met waar de zee ondiep is. Het heeft een oppervlakte van 7.000 m2 en beslaat 250 meter kustlijn. In deze zone vind je ook een kunstmatig eiland op 60 meter van de kust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten