dinsdag 21 december 2010

Casa Batlló, meesterwerk van Gaudí

Het Casa Batlló bevindt zich aan de Passeig de Gràcia nummer 43, in het centrum van Barcelona in de wijk Eixample. Het gebouw werd ontworpen door Antoni Gaudí, de modernistische architect die ook ondermeer La Pedrera en Parc Güell realiseerde.

Casa Batlló
In feite is Casa Batlló het resultaat van de volledige renovatie van een oud conventioneel huis dat in 1877 gebouwd werd door Emili Sala Cortés. De textielindustrieel Josep Batlló i Casanovas vroeg in 1904 aan Gaudí om het gebouw te vernieuwen. Oorspronkelijk zou de enkel de gevel gerenoveerd worden maar uiteindelijk besliste men om alle ruimtes te veranderen. Bovendien werden er twee verdiepingen toegevoegd en werd de gevel voorzien van de in het oog springende gegolfde balkons.

De werken vonden plaats van 1905 tot 1907 en Gaudí kreeg hierbij de hulp van andere architecten, metaalbewerkers, schrijnwerkers, een keramiekkunstenaar en een glasbewerker. Hoewel het ontwerp van Gaudí eerst kritisch onthaald werd door de stedelijke overheid, werd deze renovatie later door de stad Barcelona uitgeroepen tot één van de beste bouwwerken van 1906.

Het meest opvallende element van het Casa Batlló is zonder twijfel de gevel, die uitgevoerd is in steen, smeedijzer en veelkleurig keramiek. Het bovenste deel van de gevel doet denken aan de gebogen rug van een draak of een kameleon waarvan de keramieken pannen de schubben zijn.

Oorspronkelijk bevond er zich op de gelijkvloerse verdieping van Casa Batlló een fotowinkel, Lumière. Enkele jaren later vestigde zich er de filmproducent Pathé Frères en nog later de galerie Syra. De familie Batlló verkocht het gebouw in 1954 aan de Sociedad Iberia de Seguros die in de jaren 60 de schouwen volledig liet renoveren en in 1992 de buitendeuren liet vervangen. In 1994 werd het gebouw verkocht aan de familie Bernat, bekend van de Chupa Chups-lolly’s.

Het Casa Batlló werd gerestaureerd, eerst door het architectenbureau Josep Maria Botey i Associats en later door Joan Bassegoda i Nonell. In 1995 werd het gebouw opnieuw ingehuldigd. In 2005 riep de Unesco dit pareltje van Gaudí uit tot Werelderfgoed. Momenteel kun je Casa Batlló niet enkel bezoeken met een audiogids, je kunt er ook verschillende ruimtes afhuren voor evenementen of feesten.

Alle praktische informatie over openingsuren en dergelijke en een selectie prachtige foto’s vind je op de website van Casa Batlló.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten