zaterdag 18 december 2010

Sagrada Família, van 1882 tot nu

De “Temple Expiatori de la Sagrada Família” (in het Nederlands “Boetetempel van de Heilige Familie”) staat vooral bekend onder de verkorte naam Sagrada Família. Deze katholieke kerk werd ontworpen door Antoni Gaudí, één van de voornaamste architecten van het Catalaanse modernisme. Met de constructie van dit indrukwekkend gebouw werd begonnen in 1882 maar de voltooiing ervan wordt pas verwacht tegen 2026.

Sagrada Familia
Het oorspronkelijke idee voor de Sagrada Família op een terrein in de wijk Eixample kwam van de boekhandelaar Josep Maria Bocabella. In eerste instantie werd het ontwerp in handen gegeven van de architect Francisco de Paula del Villar y Lozano, die er een neogotisch geheel van wou maken. Hij voorzag drie kerkschepen met steunberen aan de buitenkant van het gebouw en een hoge spitse klokkentoren. De eerste steen werd gelegd op 19 maart 1882 in aanwezigheid van de toenmalige bisschop van Barcelona, José María de Urquinaona y Bidot. Gaudí woonde de ceremonie bij omdat hij reeds als assistent van Villar had gewerkt. De effectieve werken begonnen op 25 augustus 1883, onder leiding van de aannemer Macari Planella.

In de loop van 1883 zag Villar echter af van het project omdat hij het niet eens was met Joan Martorell, de architect die de initiatiefnemer Bocabella adviseerde. Toen Martorell weigerde om de leiding van het project op zich te nemen werd het vervolgens aangeboden aan Gaudí, die toen 31 jaar oud was. Omdat hij reeds assistent van Martorell geweest was bij een aantal constructies kreeg hij deze kans, ook al had hij nog geen grote werken gerealiseerd. Toen Gaudí het project overnam, werd de kerk echter volledig hertekend in de voor hem zo typische stijl.

Eén van de meest vernieuwende ideeën was het ontwerp van de hoge conische torens die uitsteken boven de portalen en die een groot aantal vensters bevatten in spiraalvorm. Bovendien is er ook nog een centrale toren voorzien van maar liefst 170 meter hoogte. Gaudí besteedde 43 jaar van zijn leven aan dit project, de laatste 15 jaar zelfs exclusief. Hij plande niet veel op voorhand maar tekende in de loop van de werken nieuwe instructies uit. Om die reden was zijn aanwezigheid op de werf van essentieel belang.

Na de dood van Gaudí in 1926 werd zijn assistent Domènec Sugrañes i Gras verantwoordelijk voor het project. In de periode 1926-1936 werkte hij de torens af aan de Gevel van de Geboorte. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd een groot deel van het atelier, waarin Gaudí had gewerkt, echter verwoest. Hierdoor en tevens door de manier van werken van Gaudí, stap voor stap zonder het hele project op voorhand uit te tekenen, bestonden er geen plannen van hoe de Sagrada Família er uiteindelijk zou moeten uitzien. Daarom moest men in 1944, toen men het project heropstartte, eerst bepalen hoe de Sagrada Família volgens de ideeën van Gaudí uiteindelijk zou geworden zijn.

Vanaf 1954 werd er effectief verder gebouwd. Deze taak werd toevertrouwd aan de architecten Francesc Quintana, Isidre Puig i Boada, Lluís Bonet i Garí en Jaume Busquets. Toen later het ontwerp van de standbeelden voor de Gevel van de Passie werd toevertrouwd aan Josep Maria Subirachs was er enige opschudding. Deze beelden werden namelijk uitgevoerd in hedendaagse stijl en niet volgens de stijl en de ideeën van Gaudí. In 1981 nam Francesc Cardoner i Blanch de leiding van het project over en sinds 1985 maakt de architect Jordi Bonet i Armengol deel uit van het verantwoordelijke team.

Sagrada Familia
De huidige werken aan de Sagrada Família respecteren het globale originele ontwerp van Gaudí maar veel details van het bouwwerk zijn aangepast aan de hedendaagse bouwstijl, volgens de ideeën van de kunstenaars die eraan meewerken. De dag van vandaag zijn er al twee van de drie portalen afgewerkt, namelijk die aan de Gevel van de Geboorte en aan de Gevel van de Passie. De delen die Gaudí zelf realiseerde, namelijk de Gevel van de Geboorte en de crypte, werden door de Unesco in 2005 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Bovendien zijn ze sinds 2007 één van de twaalf Spaanse Schatten. Op 7 november 2010 werd de Sagrada Família door Paus Benedictus XVI ingewijd als basiliek, en het is daarmee de negende kerk in Barcelona die deze titel krijgt, na ondermeer de Kathedraal en de kerk Santa Maria del Mar.

Je kunt de Sagrada Família in de winter bezoeken van 9 tot 18u en in de zomer van 9 tot 20u. Er bestaan toegangstickets enkel voor de kerk of gecombineerd met het Museu Gaudí in Parc Güell. Om met de lift de torens de bezoeken moet je een extra ticket kopen binnenin de kerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten