maandag 6 december 2010

Musea waar ook kinderen zich amuseren

Een stedentrip ondernemen met kinderen is niet altijd vanzelfsprekend, maar in Barcelona zijn er gelukkig heel wat attracties gericht op de allerjongsten. Er zijn zelfs een aantal musea die ik bijzonder geschikt vind voor een bezoekje mét kinderen. In deze post wil ik meer bepaald de volgende twee in de kijker zetten: CosmoCaixa en het Museu d’Història de Catalunya.

CosmoCaixa
Net zoals CaixaForum is CosmoCaixa een onderdeel van de Fundació la Caixa. Het opende zijn deuren op 25 september 2004 en is gehuisvest in het complex dat vroeger onderdak bood aan het eerste interactieve Wetenschapsmuseum van Spanje (ingehuldigd in 1981). Vandaar dat CosmoCaixa ook nu nog veelal het Museu de la Ciència wordt genoemd.

Je vindt in CosmoCaixa een permanente tentoonstelling waar men allerlei wetenschappelijke proeven en experimenten kan uitvoeren. Er worden activiteiten georganiseerd voor families (Toca Toca), voor de allerkleinsten (Planetari Bombolla en Clik i Flash) en voor bezoekers van alle leeftijden (Planetari Digital). In de tijdelijke exposities komen zowel belangrijke actuele thema’s aan bod als sociaal geëngageerde onderwerpen. Bij elke tentoonstelling hoort een specifiek activiteitenprogramma met bijvoorbeeld begeleide bezoeken voor kinderen of workshops.

CosmoCaixa bevindt zich in de Carrer Teodor Roviralta, nr 47 en de toegang bedraagt 3 euro. Kinderen tot 7 jaren mogen er gratis in en kinderen vanaf 7 jaar betalen slechts 2 euro. Elke eerste zondag van de maand is de toegang voor iedereen gratis.

Museu d'Història de Catalunya
In de tweede plaats heb je het Museu d’Història de Catalunya, gelegen op de Plaça de Pau Vila, nr 3, in de Oude Haven van Barcelona. Dit museum heeft tot doel om de geschiedenis van Catalonië uit te leggen, objecten die daar verband mee houden te bewaren en tentoon te stellen en activiteiten te organiseren om Catalonië te promoten.

Iedereen die enigszins geïnteresseerd is in het verleden en heden van Catalonië zal dit museum ongetwijfeld erg de moeite waard vinden. Maar voor de kinderen is het ook een absolute aanrader omdat alles op een heel visuele en educatieve manier wordt verteld. Bovendien vind je op de bovenste verdieping van het gebouw een uitstekend restaurant en een dakterras van waarop je een prachtig uitzicht hebt over de haven.

Een ticket voor het Museu d’Història de Catalunya kost 4 euro maar kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang en kinderen van 6 tot 18 jaar betalen 3 euro. Op elke eerste zondag van de maand is ook hier de toegang gratis voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten