donderdag 30 december 2010

Oud en Nieuw in Barcelona

Op 31 december loop je in Barcelona ongetwijfeld “l’Home dels nassos” (“de Man met de neuzen”) tegen het lijf. Deze Catalaanse mythische figuur, die ook in sommige andere Spaanse regio’s bestaat, heeft evenveel neuzen als het aantal dagen dat nog overblijft in het jaar… Vaak gaat het om muziekgroepjes of verenigingen die door de stad lopen en waarvan de leden een grote nepneus dragen op het gezicht of elders op het lichaam. Soms zie je ook een "capgròs", een soort carnavalsfiguur met een extreem groot hoofd, die de Man met de neuzen voorstelt.

Man met de neuzen
Vroeger werd er aan de kinderen verteld dat op 31 december de Man met de neuzen op straat komt. Er werd bijgezegd dat deze figuur evenveel neuzen had als het jaar dagen telde. De kinderen stelden zich een bijzondere man voor met 365 neuzen, zonder er bij stil te staan dat er op 31 december slechts één dag overblijft in het jaar. Om de grap compleet te maken vertelde men ook vaak aan de kinderen dat men zopas de Man met de neuzen gezien had op straat, zodat deze snel op straat zouden gaan kijken waar hij gebleven was.

In Barcelona was het ook traditie om de Man met de neuzen te bewonderen op een podium tijdens de jaarwisseling om precies middernacht, namelijk op de Plaça del Palau. Deze figuur was gekleed in tientallen lakens die er zogezegd voor moesten dienen om zijn neuzen te snuiten, de 365 neuzen die hij had over heel zijn lichaam, aangezien het jaar pas begonnen was en nog 365 dagen telde.

12 druiven
Een andere traditie die in Barcelona, net zoals in heel Spanje, in ere wordt gehouden, is het eten van 12 druiven op het moment van de jaarwisseling, één per klokslag. Er wordt gezegd dat wie de 12 druiven niet opgegeten heeft vóór de 12 klokslagen zijn afgelopen, een jaar met tegenspoed te wachten staat. Op vele televisiezenders wordt om middernacht live het luiden van de klok uitgezonden zodat iedereen, ook thuis, zijn druiven kan eten op het juiste moment.

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om iedereen een prettige jaarwisseling te wensen en een heel gelukkig Nieuwjaar! Vergeet vooral je 12 druiven niet te eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten