zondag 2 januari 2011

Driekoningen, het kinderfeest bij uitstek

Net zoals in de rest van Spanje wordt ook in Barcelona uitbundig Driekoningen gevierd. Dit feest is de Spaanse versie van Sinterklaas waar alle kinderen (en volwassenen) wekenlang naar uitkijken.

Aan de Gran Via de les Corts Catalanes in Barcelona, tussen de Carrers Muntaner en Entença, kun je elk jaar weer de Fira de Reis bezoeken. Je vindt er zo een 300 kraampjes met zoetigheden, speelgoed en cadeautjes. Deze gezellige markt is alle dagen geopend van 10 tot 20u, tot en met 5 januari.

Driekoningen
Tijdens de vooravond van 5 januari komen dan de Drie Koningen Melchior, Caspar en Balthasar per boot aan in de haven van Barcelona. Daarna maken ze een tocht door de stad waarbij ze snoepgoed ronddelen. Ze worden begeleid door hun Pages en diverse praalwagens en muziekkorpsen. De dag vóór deze kleurrijke stoet, op 4 januari, kun je van 11u30 tot 15u gaan kijken naar de voorbereiding van de praalwagens in de Tallers Reials (de Koninklijke Ateliers) in het Palau d’Alfons XIII dat zich bevindt tussen Plaça d'Espanya en de Magische Fontein van Montjuïc.

Alle kinderen kunnen trouwens hun brief met wensen voor de Drie Koningen overmaken aan de Koninklijke Postbodes of Pages in het Stadhuis van Barcelona, tussen 2 en 5 januari of aan het schip Santa Eulàlia dat aangemeerd ligt in de haven, aan de Moll de la Fusta, tussen 2 en 4 januari.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Geert
  Nu ben ik 5 januari even in Barcelona, zijn er dingen mbt 3 koningen die ik niet mas missen
  btw, ik dacht altijd dat 3 koningen alleen op 6 januari word gevierd

  groetjes rOn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,
  Zowel de Fira de Reis als de aankomst en de optocht van de Drie Koningen vind ik zeker de moeite waard. Even ter info: de boot met de Koningen komt op 5 december om 17u toe in de haven, aan de Moll de la Fusta. Na hun toespraak beginnen ze, rond 18u30, aan de optocht door de stad, ondermeer langs de Via Laietana, Plaça d'Urquinaona en Plaça de Catalunya.
  Groeten,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ok Thx Geert

  ik neem even voor het gemak aan dat je 5 januari bedoelt ipv 5 december :-)

  groetjes rOn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi rOn,
  Inderdaad, ik bedoelde 5 januari... Sinterklaas en de Drie Koningen lijken zo erg op elkaar ;-)
  Groetjes,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Geert,

  thx voor de info
  de optocht was een beetje verlaat, het kwam er eigenlijk op neer dat ik uitgezwaait werd vanaf Plaça de Catalunya, vliegtuig ging om 21.30 uur
  Is best tedoen een daagje Barcelona
  2 dingen die me echt zijn bijgebleven is de columbuszuil bij de haven waar je met de lift naar boven kan en trixi.com
  een fietstaxi, aardige lui en weten een berg te vertellen over Barcelona

  groetjes rOn
  http://www.ronbudding.nl

  BeantwoordenVerwijderen