zaterdag 26 juni 2010

Santa Maria del Mar

Het oudste document waarin melding wordt gemaakt van de kerk Santa Maria del Mar, in de wijk La Ribera in Barcelona, dateert van het jaar 998. Met de bouw van de huidige kerk, een werk van Berenguer de Montagut, werd begonnen in 1329 en die zou meer dan een halve eeuw duren. In 1428 werd het rozas in de gevel vernietigd door een aardbeving die heel Barcelona deed trillen. Daarna werd er een nieuw rozas vervaardigd, deze keer in gotische stijl. In 1460 werd die in de kerk geplaatst.

Naar verluidt werd de Santa Maria del Mar gebouwd naar aanleiding van de verovering van Sardinië, waarmee de Catalaanse overheersing van het Middellandse Zee-gebied compleet werd. Honderd jaar eerder was de Catalaanse expansie begonnen met de verovering van Mallorca en de toevoeging van Sicilië en Griekenland aan de Casa de Barcelona. De Santa Maria del Mar moest de kerk worden van de werkende bevolking, aangezien voor de hogere klasse dat de kathedraal al was.

Santa Maria del Mar
De Santa Maria del Mar is de enige grote Catalaanse kerk in gotische stijl die volledig werd afgewerkt. In de gevels ziet men de verschillen tussen de Catalaanse gotiek en de Europese: in de Catalaanse versie domineren de horizontale lijnen, overheersen volle panelen de lege, zijn er platte daken zonder pannen en is er een duidelijke voorkeur voor grote kale oppervlakten. De steunberen zijn massief, zonder steunbogen, de torens zijn achthoekig en afgewerkt met platte daken.

Vanbinnen is de Santa Maria del Mar uitzonderlijk mooi en heeft bijzondere acoustische kwaliteiten zodat deze kerk een ideale plaats is voor concerten. In het verleden werden er zowel klassieke, jazz als oosterse muzikale voorstellingen georganiseerd. Je kan de kerk alle dagen (gratis) bezoeken tussen 9u en 13u30 en tussen 16u30 en 20u.

2 opmerkingen:

  1. Heb je De Cathedraal van de Zee gelezen van Idelfonso Falcones?
    http://www.lacatedraldelmar.es/catala/index.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jazeker, Maurits! Een heel leuk boek! Voor diegenen die het nog niet gelezen hebben, verwijs ik graag naar mijn post Boekentips over dit en nog enkele andere boeken die zich in Barcelona afspelen.

    BeantwoordenVerwijderen