woensdag 30 juni 2010

Castellers

Het bouwen van menselijke torens is een populair onderdeel van de Catalaanse volkscultuur. De deelnemers aan dergelijke torens worden "castellers" genoemd. De oorsprong van deze indrukwekkende "castells" of "kastelen" is te vinden in een soort Valenciaanse dans die in de zeventiende eeuw overwaaide naar Catalonië. Het was gebruikelijk om, na afloop van de dans, een kleine menselijke toren te maken. In de loop van de tijd begonnen die torens van mensen een eigen leven te leiden, zodat in de negentiende eeuw de eerste twee "colles" of "verenigingen" ontstonden, in de stad Valls, in de buurt van Tarragona.

Castellers
Doorheen het hele jaar worden activiteiten georganiseerd met "castells" maar het echte seizoen start rond Sant Joan, op 24 juni, en loopt tot Santa Úrsula, in oktober. In het begin van het seizoen treden veel groepen op in hun eigen dorp of stad om nieuwe figuren te oefenen en om in vorm te komen voor de competities. Want enige tijd later zijn er in heel Catalonië wedstrijden voor het vormen van de hoogste of meest complexe toren. De belangrijkste competities vinden plaats op het einde van het seizoen, ondermeer tijdens het stadsfeest van Vilafranca del Penedès, eind augustus, of op de feestdag van Santa Úrsula in Valls, eind oktober.

Castellers
Muziek speelt een belangrijke rol bij het bouwen van "castells". De meeste groepen hebben eigen muzikanten die de verschillende fasen van de bouw van een kasteel muzikaal begeleiden. Er wordt daarbij vooral gebruik gemaakt van een "gralla", een soort herdersfluit die heel typisch is voor Catalonië en een "tabal", een soort trommel. De optredens van de "castellers" lokken steevast veel toeschouwers, en dat is niet verwonderlijk, gezien de verbazingwekkende constructies die ze elke keer weer realiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten