vrijdag 17 februari 2012

Station van Sants

Barcelona Sants en Sants Estació zijn twee benamingen voor hetzelfde station. De eerste wordt gebruikt om het trein- en busstation aan te duiden en het tweede om te refereren aan het bijhorende metrostation. Sants is de naam van de wijk waarin dit complex gelegen is.

Station Sants
Het station van Sants is het grootste station van Barcelona. Van hieruit vertrekken niet alleen lokale en middellange afstandstreinen maar ook nationale en internationale lange afstandslijnen. Delen van het station werden de laatste jaren vernieuwd om er de AVE, de Spaanse TGV, te kunnen ontvangen. Met de AVE ben je nu bijvoorbeeld in 2,5 uur in Madrid. De komende jaren zal ook de hoge snelheidslijn richting Frankrijk afgewerkt worden.

Het moderne station van Sants werd gebouwd in de jaren 70 van de vorige eeuw naar aanleiding van de eerste oost-west treinverbinding onder het centrum van Barcelona. Het werd ingehuldigd in juli 1975. Tijdens de laatste decennia is dit station meer en meer het oudere Estació de França gaan vervangen als Barcelona’s voornaamste treinstation.

Alle perrons van de 14 sporen die dit station rijk is liggen ondergronds. Bovenop de stationshall bevindt er zich een parking. Er zijn twee hoofdingangen, aan de Plaça dels Països Catalans en aan de Plaça Joan de Peiró. De meeste van de hogere verdiepingen van het hoofdgebouw bieden plaats aan het viersterrenhotel Barceló Sants.

Een overzicht van de trajecten en uurroosters van de lokale en middellange afstandslijnen vind je op de website van Rodalies de Catalunya. Alle gegevens over de lange afstandslijnen (waaronder ook de hoge snelheidstreinen) kun je nalezen op de website van Renfe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten