Elk jaar op 3 maart wordt in Barcelona het feest van Sant Medir gevierd. Het wordt ook wel “Dolça festa” genoemd, wat “Zoet feest” betekent, omdat er tijdens de feestelijke optocht duizenden kilo’s snoep worden uitgestrooid. Aan de viering wordt deelgenomen door diverse “colles de Sant Medir”, een soort verenigingen die het hele jaar door geld verzamelen om uiteindelijk de grote hoeveelheden uit te delen snoep aan te kunnen kopen.
Op de dag van Sant Medir tussen 9 en 13u nemen de “colles” deel aan een bedevaartsoptocht langs de voornaamste straten en pleinen van de wijken Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi en La Bordeta. De groepen strooien snoep rond en worden begeleid door paarden, karren, vrachtwagens en muziekgroepen. Rond 13u nemen alle “colles” dan deel aan een bijeenkomst aan de Ermita de Sant Medir, een bedevaartkapel op de heuvel Collserola, aan de rand van Barcelona. Als het weer te slecht is, wordt deze bijeenkomst gehouden op de Plaça de la Virreina in de wijk Gràcia, in de kerk van Sant Joan.
’s Avonds op de dag van Sant Medir wordt een feest gevierd in de wijk Gràcia, voornamelijk in de straten Escorial, Sant Salvador en Gran de Gràcia. Rond 20u vertrekt een optocht met alle “colles” vanaf de Carrer de Nil Fabra. Heel wat mensen staan dan langs de kant van de weg in de hoop zoveel mogelijk snoepgoed te kunnen opvangen. De optocht eindigt traditioneel op de Pla de Salmeron.
De oorsprong van het feest van Sant Medir gaat terug tot de legende van een plaatselijke boer die een katholieke heilige werd tijdens de Romeinse tijd, waarin christenen vervolgd werden. De moderne versie van het feest ontstond in 1830 toen een bakker in de Carrer Gran de Gràcia, met de naam Josep Vidal i Granés, ziek werd en aan God beloofde dat hij een jaarlijkse bedevaart zou organiseren naar de kapel van Sant Medir als hij zou genezen. Deze kapel bevond zich op de weg van Barcelona naar het nabijgelegen Sant Cugat del Vallès, waarvan Vidal afkomstig was.
De bakker geneesde en kwam zijn belofte na. Om ruchtbaarheid te geven aan de bedevaart, maakte hij lawaai met een drum en deelde hij snoep uit. Elke jaar namen er meer kennissen en buren deel aan de bedevaart. Op die manier ontstond de eerste “colla”. Er kwamen meer en meer “colles” bij en zij verenigden zich in 1926 in de Federació de Colles de Sant Medir. Deze federatie verdween na enige tijd maar in 1951 werd ze nieuw leven ingeblazen. Momenteel telt de federatie ongeveer 30 “colles”, afkomstig uit de districten Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi en Sants-Montjuïc.
Volledigheidshalve moet gezegd worden dat alvorens de bedevaart ontstond in Barcelona, er al jaarlijks op 3 maart een bijeenkomst werd gehouden aan de kapel van Sant Medir door de bewoners van Sant Cugat del Vallès. Sinds 1804 organiseerde de broederschap van Sant Medir van deze plek reeds een bedevaartsbijeenkomst, weliswaar zonder de populariteit van de bedevaart van Sant Medir uit Barcelona.
Kijk voor meer gedetailleerde informatie over het feest van Sant Medir ook even op de website van de Federació de Colles de Sant Medir.
Huisdier kan reden zijn voor break-up
7 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten