dinsdag 14 februari 2012

Centrum voor Hedendaagse Cultuur van Barcelona

Het Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona is een cultureel centrum in de wijk El Raval, gelegen vlak naast het Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Hier worden tentoonstellingen, debatten, festivals, concerten, filmvoorstellingen en workshops georganiseerd. Het is een publieke instelling, een samenwerking tussen het stadsbestuur en de provinciale deputatie van Barcelona, die in 1988 werd opgericht. Het complex van het CCCB werd in februari 1994 in gebruik genomen.

CCCB
Het centrum beschikt over totaal 15.000 m2 waarvan er 4.000 bestemd zijn voor expositieruimten. Daarnaast vind je er nog een auditorium, bibliotheek en diverse polyvalente zalen en aula’s. Een deel van het CCCB is gevestigd in het voormalige Casa de Caritat. Dit armenhuis werd in 1802 opgericht en bleef tot 1957 dienst doen als liefdadigheidsinstelling.

De renovatie van het oude gebouw is van de hand van de architecten Helio Piñón en Albert Viaplana die er in 1993 een architectuurprijs voor ontvingen. Het meest indrukwekkende element van het complex is de nieuwe vleugel met een spectaculaire gevel in glas waarvan het bovenste deel overhelt naar de patio en zo dienst doet als een soort spiegel via dewelke je zicht hebt over een deel van de stad.

Het Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona is geen museum en heeft dus geen eigen permanente collectie kunstwerken maar het organiseert tijdelijke exposities. Hier komen diverse kunstvormen aan bod waaronder fotografie, beeldhouw- en schilderkunst of thema’s gerelateerd aan de stadscultuur. Een deel van het CCCB dient voor onderzoek en opleiding van nieuwe kunstenaars.

In het multimediale CCCB archief wordt alle documentatie bewaard van de projecten die er georganiseerd werden. Dit archief is voor iedereen toegankelijk. Daarnaast beschikt het CCCB ook over het XCèntric archief, een digitale verzameling van experimentele en documentaire films die eerder op het programma stonden van XCèntric, het filminitiatief van het CCCB.

Het CCCB theater werd ingehuldigd in maart 2011 en is een polyvalente ruimte. Het bestaat uit twee zalen: de Sala Teatre, met een capaciteit van 600 personen, en de Sala Raval, voor maximum 170 personen. Dit theater is gelegen in het gerenoveerde oude theater van de Casa de Caritat uit 1912, in de naburige Carrer de Valldonzella. Het CCCB theater is verbonden met de rest van het complex door middel van een ondergrondse gang.

Het Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona bevindt zich aan de Carrer de Montalegre nr 5 en is bereikbaar met metrolijnen L1, L2 en L3 (haltes Catalunya of Universitat). De tentoonstellingen en het XCèntric archief zijn toegankelijk van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 11 tot 20u. Het CCCB archief is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 15 tot 20u en op zaterdag, zondag en feestdagen van 11 tot 20u. Op 25 december en 1 januari is het centrum gesloten.

Kijk voor informatie over de huidige tijdelijke exposities ook even op de website van CCCB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten