zaterdag 11 februari 2012

Avinguda del Paral•lel

De Avinguda del Paral•lel is een belangrijke laan die loopt van aan de Drassanes Reials de Barcelona (de oude scheepswerf in de Oude Haven) tot aan de Plaça d’Espanya. Deze laan werd officieel ingehuldigd in 1894 en kreeg in de loop der jaren verschillende namen. In de volksmond werd zij echter altijd Paral•lel genoemd.

De oorspronkelijke naam was Avinguda del Marquès del Duero, vanaf 1932 kreeg zij de naam Avinguda de Francesc Layret en vanaf 1939 werd de oorspronkelijke benaming opnieuw ingevoerd. Na het herstel van de democratie in Spanje, in 1979, werd de naam officieel gewijzigd in Avinguda del Paral•lel.

Molino
De Paral•lel was een uitgelezen plek om uit te gaan vanaf het einde van de 19de tot de jaren 70 van de 20ste eeuw. In een stuk van niet meer dan 200 meter lang en 50 meter breed waren er ontelbare theaters, cabarets, cafés en andere uitgaansgelegenheden gevestigd. Vaak werd de vergelijking gemaakt met de wijk Montmartre in Parijs.

Sinds enkele decennia blijven van de glorietijd slechts een paar bekende theaters over, zij het dan nog in nieuwe gebouwen: het Teatre Apolo, het Teatre Victoria en het Teatre Condal. In 2010 werd ook het Teatre Artèria op de Paral·lel in gebruik genomen. Daarnaast is er nog het cabaret El Molino dat na jarenlang gesloten en gerenoveerd te zijn geweest, opnieuw zijn deuren opende in oktober 2010.

In El Molino kun je gaan kijken naar Live in Burlesque, een voorstelling in de stijl van het cabaret uit het Berlijn van de jaren 30 van de vorige eeuw. De shows worden opgevoerd van woensdag tot en met zondag om 18u30 en om 21u30 (met de mogelijkheid om te dineren). Daarnaast is er de El Molino Lunch Show van woensdag tot en met zondag om 14u (lunch inbegrepen), met ondermeer een flamenco-optreden. Reserveren voor een show kan via de website van El Molino.

Het vernieuwingsproject van El Molino is alvast een heel verdienstelijke poging om de glorie van weleer naar de Paral•lel te doen terugkeren.

3 opmerkingen:

  1. Weet jij waarom het Parel.lel is en niet gewoon Parallel of anders Paral lel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In het Catalaans heb je twee schrijfwijzen voor een dubbele letter "l". Eerst is er de "ela geminada", zoals in het woord "Paral·lel". Zo een dubbele "l" wordt uitgesproken net als in het Nederlandse woord "hallo". Daarnaast heb je in het Catalaans een gewone dubbele "l", zoals in het woord "ella", die je uitspreekt zoals de "lj" in het Nederlandse woord "baljuw". Op Wikipedia vind je nog meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Interpunct

    BeantwoordenVerwijderen