donderdag 21 juli 2011

Theater Victòria

Het Teatre Victòria is gelegen aan de Avinguda del Paral•lel 65-67. De geschiedenis van dit theater gaat terug tot 1890, toen het Paviljoen van de Gebroeders Soriano werd gebouwd. Dat was oorspronkelijk een veilingzaal. In 1905 werd vlak tegen dit paviljoen een klein theater geconstrueerd dat zich in de daarop volgende jaren ontpopte tot één van de belangrijkste ontspanningscentra van de Avinguda del Paral•lel van Barcelona.

Theater Victòria
Dit theater, dat in de volksmond El Suri werd genoemd, deed dienst als café-concert, met variété- en revuevoorstellingen. In 1915 werd La Barcelonesa de Espectáculos opgericht, wat de nieuwe eigenaar werd van het theater. De zaal werd volledig gerenoveerd en omgedoopt tot Teatre Victòria. In oktober 1916 opende het opnieuw de deuren.

In 1954 kocht de zakenman Jaume Balaguer Sarriera de aandelen van La Barcelonesa de Espectáculos. De eerste jaren werden er voornamelijk vaudevilles, folklore-, variété- en revuevoorstellingen georganiseerd. Vanaf 1967 liet Balaguer ondermeer twee appartementsgebouwen construeren naast het theater, wat de Avinguda del Paral•lel zijn huidige aanblik gaf. Hij renoveerde eveneens de foyer in een modernistische stijl.

Jaume Balaguer gaf het bestuur van het theater door aan zijn zonen Jordi en Ricart in 1980. De volgende jaren werden er naast de traditionele voorstellingen ook Broadway-musicals geprogrammeerd. In 1986 tekende de vennootschap Tres Per Tres van de theatergezelschappen Tricicle, Dagoll Dagom en Anexa een huurcontract dat ook de programmatie van het theater aan hen overdroeg.

Tijdens het jaar van de Olympische Spelen van Barcelona, 1992, werd Teatre Victòria grondig vernieuwd, zodat het één van de meest moderne theaterzalen van de stad werd. Het podium heeft sindsdien een oppervlakte van 230 m2 en de zaal beschikt in totaal over 1.224 zitplaatsen. In 2001 kocht de vennootschap Tres Per Tres het theater effectief over van de zonen Balaguer.

Een overzicht van de huidige programmering van dit theater kun je nalezen op de website van Teatre Victòria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten