donderdag 28 juli 2011

Fotografie in de Fundació Foto Colectania

Liefhebbers van fotografie kunnen in Barcelona terecht in de Fundació Foto Colectania. Het doel van Foto Colectania is de fotografie te promoten aan de hand van exposities, activiteiten (bijvoorbeeld conferenties en seminaries) en de uitgifte van catalogi. Het complex waarin deze stichting gehuisvest is, werd in 2002 in gebruik genomen.

Foto Colectania
Foto Colectania bezit een collectie van ongeveer 2.500 foto’s van meer dan 60 Spaanse en Portugese fotografen uit de periode 1950 tot heden. Ze beschikt eveneens over een bibliotheek die vrij geconsulteerd kan worden en een ruimte voor de bewaring van belangrijke fotografische werken, ondermeer een deel van de collectie van de kunstenaar Juan Redón en het archief van de fotograaf Paco Gómez. Dit laatste archief werd door de erfgenamen van de kunstenaar geschonken aan de stichting in 2001 onder de voorwaarde dat het onder optimale omstandigheden bewaard en gepromoot zou worden.

De collectie werd in de loop der jaren uitgebreid door middel van donaties en aankopen, en beschikt nu onder meer over werk van Gabriel Cualladó, Xavier Miserachs, Alberto García-Alix en Humberto Rivas.

Om de collectie foto’s in een perfecte staat te kunnen conserveren, worden ze bewaard in een speciale kamer die uitgerust is volgens de normen die gehanteerd worden door de belangrijkste musea en die ondermeer een permanente controle van de vochtigheidsgraad en de temperatuur inhouden.

Aangezien de stichting een uitgebreide catalogus wil opstellen van werken die de evolutie van de fotografie van de laatste decennia weergeeft in Spanje en Portugal, heeft ze een bijzondere interesse in het verkrijgen van complete fotoseries van diverse fotografen. Een belangrijke taak van Foto Colectania is het categoriseren en digitaliseren van de foto’s wat in de toekomst een meer efficiënte raadpleging van de werken mogelijk zal maken.

De Fundació Foto Colectania bevindt zich in de Carrer de Julián Romea 6 in de wijk Gràcia. De vaste collectie, de bibliotheek en de tijdelijke exposities kunnen bezocht worden van maandag tot en met zaterdag van 11 tot 14u en van 17 tot 20u30. Op feestdagen is Foto Colectania gesloten. Een ticket kost 3 euro (2 euro voor ondermeer studenten en 65+) maar op elke eerste zaterdag van de maand is de toegang gratis. Meer informatie is te vinden op de website van de Fundació Foto Colectania.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten