zaterdag 4 februari 2012

De oudste kerk van Barcelona

Er zijn geen precieze gegevens over de datum waarop de kleine Romaanse kerk Sant Pau del Camp gebouwd werd. Op de gedenksteen van het graf van Wilfried II (graaf van Barcelona, Gerona en Ausona tussen 897 en 911) in het bijhorende klooster wordt echter het jaar 911 aangegeven. Er wordt aangenomen dat Wilfried II begon met de aanleg van de kerk bovenop de resten van een voormalig religieus gebouw en er eveneens een Benedictijnse monnikengemeenschap onderbracht.

Sant Pau Camp
Het toenmalige klooster lag buiten de stadsmuren van Barcelona en daarom kreeg het de naam Sant Pau del Camp, wat in het Nederlands Heilige Paulus van het Platteland betekent. De eerste geschriften die Sant Pau del Camp vermelden, dateren uit 977.

Aangezien het klooster buiten de stadsmuren lag was het een gemakkelijk doelwit voor plunderaars. In 985 vielen de Moorse troepen van Almansor de plek aan en vernielden het bijna helemaal zodat het gebouw verlaten werd door de monnikengemeenschap. Vanaf dat moment was er enkel nog de kerk gevestigd ter ere van Sant Pau.

In 1096 werd begonnen met de renovatie van het klooster en nam er een nieuwe religieuze gemeenschap haar intrek. In 1114 werd de plek echter opnieuw aangevallen. Drie jaar later werd het gebouw nogmaals gerestaureerd.

In de 14de eeuw werd een nieuwe stadsmuur gebouwd rond Barcelona en op die manier viel Sant Pau del Camp binnen de bescherming van de stadsmuren. In 1672 vestigde zich er een novicen-orde afkomstig uit de stad Lleida en begonnen de hoogdagen van het klooster. Deze religieuze gemeenschap verliet het gebouw in 1835 omwille van de wet op de onteigening van kerkelijke bezittingen.

Daarna werd het klooster gebruikt voor diverse doeleinden. Vanaf 1842 was het een school en tussen 1855 en 1890 huisde er een militaire kazerne. In 1879 werd het tot Nationaal Monument verklaard. In 1936 werd het gebouw opnieuw vernield en sindsdien hebben er verschillende renovaties plaatsgevonden.

De kerk en het klooster van Sant Pau del Camp bevinden zich in de wijk El Raval aan de Carrer de Sant Pau nr 101 en zijn bereikbaar met metrolijnen L2 en L3 (halte Paral•lel). De deuren zijn open op maandag van 17 tot 20u, van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 13u30 en van 17 tot 20u, en op zaterdag van 10 tot 13u30.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten