dinsdag 31 januari 2012

Camp Nou

Tijdens jouw stedentrip in Barcelona mag natuurlijk een bezoek aan Camp Nou, de thuishaven van FC Barcelona, niet ontbreken. Naast de Camp Nou Tour, die je laat kennismaken met het stadion en de installaties, kun je er ook het museum, de multimedia zone en de FCBotiga Superstore bezoeken. In de toegangsprijs is ook een audiogids inbegrepen die ondermeer in het Spaans, Catalaans, Engels en Nederlands wordt aangeboden.

Camp Nou Barcelona
Camp Nou, wat in het Catalaans Nieuw Plein betekent, werd aangelegd in de jaren 50. Het nieuwe stadion werd toen gebouwd tijdens het mandaat van de FC Barcelona voorzitter Francisco Miró-Sanz omdat het Camp de Les Corts te klein was geworden. Oorspronkelijk zou het de naam Joan Gamper krijgen, ter ere van de stichter van de club Hans Gamper. Deze plannen gingen echter niet door. De officiële benaming bij de inhuldiging in 1957 werd Estadi del FC Barcelona. In 2001 werd het stadion omgedoopt tot Camp Nou, de naam die er in de volksmond al sinds de oprichting aan werd gegeven.

Camp Nou heeft momenteel een capaciteit van 99.354 toeschouwers en is hiermee het grootste stadion van Europa en het tiende van de wereld. In 1998 kreeg het van de UEFA een vijfsterren-kwalificatie. Het bevindt zich aan de Avinguda d’Arístides Maillol, in de wijk Les Corts, vlakbij de Avinguda Diagonal.

Het complex rond Camp Nou omvat niet enkel de zetel van FC Barcelona en de administratieve kantoren maar ook het Museu del FC Barcelona, het Mini Estadi (een voetbalstadion met 20.000 plaatsen), La Masia (de voormalige residentie voor jonge spelers in opleiding die nu verplaatst is naar het Oriol Tort Training Center buiten de stad) en het Palau Blaugrana (een paviljoen met capaciteit voor 8.000 toeschouwers waar de basket-, handbal-, hockey- en zaalvoetbalploegen trainen en spelen).

In het zomerseizoen is Camp Nou van maandag tot zaterdag toegankelijk van 10 tot 20u en in de wintermaanden van 10 tot 18u30, op zon- en feestdagen telkens van 10 tot 14u30. De Camp Nou Tour is altijd beschikbaar tot 1 uur vóór sluitingstijd van het complex. Op dagen van wedstrijden van de Champions League is het complex geopend van 10 tot 15u. De Camp Nou Tour is dan niet mogelijk. Op dagen dat andere thuiswedstrijden gespeeld worden sluit het museum 3 uur vóór het begin van de wedstrijd. De Camp Nou Tour is dan beschikbaar tot 4 uur vóór het begin van de wedstrijd. Op 25 december en 1 en 6 januari is Camp Nou volledig gesloten.

Camp Nou is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Barcelona. Het ligt niet ver van de metrohaltes Collblanc (blauwe lijn 5) en Palau Reial (groene lijn 3). Als je met de auto komt, kun je gratis parkeren aan het stadion.

Voor meer gedetailleerde informatie over de tarieven en de installaties van Camp Nou kun je de website van FC Barcelona consulteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten