Bij een Catalaans middag- of avondmaal mag het dessert niet ontbreken. Soms is het nagerecht beperkt tot een stuk fruit of een eenvoudig ijsje, maar vaak staat één van de typische desserts op het menu. Als je in Barcelona een restaurant bezoekt, is de kans groot dat je de volgende nagerechten op de menukaart zult zien staan.
In de eerste plaats heb je Mel i Mató, een eenvoudig dessert met een stuk verse kaas (mató) en honing (mel). Mató is een soort verse kaas met minder vet dan de meeste andere soorten kaas. Het wordt ambachtelijk gemaakt door melk te koken en het te doen stollen samen met bijvoorbeeld citroensap of dierlijk stremsel. Het verkregen product wordt dan gefilterd met een doek en zo verkrijgt men een papperige substantie met een lichtzoete smaak, omwille van de lactose uit de melk.
Hoewel mató tegenwoordig voornamelijk gemaakt wordt met koeiemelk, wordt ook nog geiten- en schapenmelk gebruikt zoals traditioneel het geval was. De industrieel vervaardigde mató wordt bereid met gepasteuriseerde melk maar het proces is hetzelfde als bij de ambachtelijk vervaardigde versie. Mató is trouwens vergelijkbaar met de Italiaanse ricotta.
Een ander typisch Catalaans dessert is de Postres de Músic, letterlijk vertaald in het Nederlands het Nagerecht van de Muzikant. Het bestaat uit een handvol noten (ondermeer amandelen, hazelnoten en pijnboompitten) en een glaasje moscatell, een halfzoete wijn bereid uit muskaatdruiven. Vaak voegt men aan de noten ook gedroogd fruit toe zoals rozijnen, abrikozen en vijgen. Meestal wordt dit dessert opgediend met het glaasje in het midden en daaromheen de verschillende soorten noten en gedroogd fruit geschikt.
Het in het buitenland meest bekende nagerecht afkomstig uit Catalonië is ongetwijfeld de Crema Catalana, een custardachtige room met gekarameliseerd suiker er bovenop. Oorspronkelijk werd dit dessert gegeten op de dag van de Heilige Jozef (19 maart), vandaar dat het ook Crema de Sant Josep wordt genoemd. Er wordt vaak beweerd dat deze Crema Catalana de voorloper is van de Franse Crème Brûlée. Het grote verschil tussen beide is dat Crema Catalana niet wordt bereid in een bain-marie terwijl dat wél het geval is voor Crème Brûlée. Bovendien wordt Crema Catalana normaal met melk bereid terwijl Crème Brûlée gewoonlijk met room wordt klaargemaakt.
De basisingrediënten voor Crema Catalana zijn: melk, eierdooiers, kaneel, geraspte citroenschil, zetmeel en suiker. Als de crème bereid en afgekoeld is, wordt het suiker er bovenop gestrooid en opgewarmd met een “cremador”, een cirkelvormig brandijzer of met een “bufador”, een soort brander. Bij het opdienen contrasteert de afgekoelde, lichtgele crème met het warme, krakende, gekarameliseerde suiker. Heerlijk!
Huisdier kan reden zijn voor break-up
7 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten