vrijdag 6 januari 2012

Etenstijden en openingsuren in Barcelona

De openingsuren van winkels, banken, postkantoren en restaurants in Barcelona wijken, net zoals in de rest van Spanje, nogal af van de openingsuren in Nederland en België. Vandaar dat ik in deze post eens een overzicht wil geven van de in Barcelona algemeen gebruikelijke openingstijden.

Openingsuren Barcelona
Een werkdag in Barcelona begint normaal gezien tussen 8 en 9u ’s morgens en eindigt tussen 18 en 19u. Rond 14u is er een middagpauze van 1 à 2 uur. De restaurants zijn dan ook voor het middagmaal geopend tussen ongeveer 13 en 16u en voor het avondmaal tussen 20 en 23u. Dit neemt niet weg dat in het toeristische centrum van de stad heel wat restaurants ruimere openingsuren hebben, voornamelijk om tegemoet te komen aan toeristen die iets vroeger willen lunchen of dineren. Houd er rekening mee dat in het weekend het tijdstip voor het avondeten nog later is. Het is dan niet ongebruikelijk om pas rond 23u in een restaurant aan tafel te gaan. Bovendien sluiten veel eetgelegenheden hun deuren op zondagavond en maandag.

De openingstijden van de winkels in Barcelona zijn, over het algemeen, van 10 tot 14u en van 16u30 tot 20u30. Winkels in het toeristische centrum van de stad of in de winkelcentra, en supermarkten of grote winkelketens sluiten gewoonlijk niet over de middag. Bepaalde winkelcentra en grootwarenhuizen (zoals El Corte Inglés) zijn zelfs elke dag van maandag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 22u.

Volgens de Catalaanse wet mogen de winkels ook 8 zon- of feestdagen de deuren openen. Meestal kiezen zij voor 2 zondagen in januari tijdens de winterkoopjes, 1 zondag in juli tijdens de zomerkoopjes, 2 zondagen in de maand december en 3 dagen op een aantal officiële feestdagen zoals 12 oktober (Nationale Dag van Spanje), 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet) en 8 december (Feest van de Onbevlekte Ontvangenis). In het toeristische centrum van de stad mogen de winkels elke zondag geopend zijn. Vandaar dat bijvoorbeeld winkelcentrum Maremàgnum in de Oude Haven 7 dagen op 7 open is.

De banken in Barcelona zijn in principe geopend van maandag tot en met vrijdag van 8u30 tot 13 à 14u. Daarnaast kun je er van oktober tot mei meestal ook terecht op donderdagnamiddag (van 16u30 tot 19u45) of op zaterdagmorgen (van 8u30 tot 13u).

De postkantoren zijn in de regel geopend op weekdagen van 8u30 tot 20u30, maar sommige sluiten reeds om 14u30. Op zaterdagmorgen zijn ze gewoonlijk open van 9u30 tot 13u. In het hoofdpostkantoor aan de Plaça d’Antonio López (vlakbij Via Laietana) kun je terecht van maandag tot en met vrijdag van 8u30 tot 21u30 en op zaterdag van 8u30 tot 14u. Goed om te weten is dat je postzegels ook kunt kopen in de tabakswinkels (“Estanc” genoemd in het Catalaans) en brieven of kaartjes posten in de opvallende gele bussen die verspreid over de hele stad staan.

Musea in Barcelona, tot slot, hebben uiteenlopende openingstijden maar zijn meestal ook op zondagmorgen geopend, sommige zelfs de hele zondag. Veelal zijn ze dicht op maandag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten