vrijdag 20 januari 2012

5 gratis musea

In Barcelona vind je tientallen musea en tentoonstellingszalen, voor elk wat wils. Als je op een budgetvriendelijke manier musea wil bezoeken kan ik je aanraden om er een aantal te kiezen waar je op zondag van 15 tot 20u of op de eerste zondag van de maand zelfs de hele dag gratis naar binnen kunt. Voorbeelden hiervan zijn het Picasso Museum en het Historisch Museum van de stad Barcelona.

Er bevinden zich in Barcelona echter ook een aantal musea waar de inkom altijd gratis is. De vijf voornaamste hiervan zet ik hier even op een rij.

Gratis musea Barcelona
In de eerste plaats heb je het Fotoarchief van Barcelona. Het herbergt meer dan 2 miljoen foto’s daterend vanaf 1839 tot heden, voornamelijk met als thema “Barcelona”. Het fotoarchief beschikt ondermeer over een zaal om de fotocollecties in te kijken, laboratoria, speciale depots voor het bewaren van de foto’s en een expositieruimte waar tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd worden.

Daarnaast is er het Palau Robert aan de Passeig de Gràcia. In de tentoonstellingszalen van deze voormalige residentie van de markies van Robert worden uiteenlopende exposities georganiseerd. Aangezien het gebouw nu in handen is van de Catalaanse regering hebben de tentoonstellingen meestal een verband met de Catalaanse cultuur of geschiedenis. De gratis toegankelijke tuin van het Palau Robert is ook absoluut de moeite waard.

Vervolgens is er nog het Geologisch Museum van het Seminarie. Hier bestudeert men fossielen, in het bijzonder van ongewervelde dieren. Het museum beschikt over een bibliotheek met 13.000 titels, een verzameling van 68.000 fossielen, een laboratorium en een historisch archief. De toegang is gratis.

Verder kan ik ook het Palau de la Virreina aanbevelen, een tentoonstellingscomplex aan de Rambla. Je kunt hier niet enkel de Reuzen van de stad Barcelona bekijken maar er worden ook exposities gehouden, voornamelijk met als thema’s film en fotografie.

Tot slot is er, eveneens op de Rambla, het kunstencentrum Arts Santa Mònica. In dit voormalige klooster organiseert men bijzondere tijdelijke tentoonstellingen, voornamelijk met als onderwerp toegepaste kunsten. Recente voorbeelden van de thema’s zijn architectuur of de kunst van het koken. Van op het terras van dit complex heb je een leuk uitzicht over de Rambla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten