maandag 28 februari 2011

Historisch Museum van de stad Barcelona

Het Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA) werd ingehuldigd in 1943 en bevindt zich aan de Plaça del Rei, in het oude centrum van de stad. De Plaça del Rei is niet te verwarren met de Plaça Reial, dat aan de Rambla gelegen is. De initiatiefnemer en tevens eerste directeur van dit museum was de geschiedkundige Agustí Duran i Sanpere. Het huidige museumcomplex bestaat in feite uit drie gebouwen: het Casa Padellàs, de Capella de Santa Àgata en het Palau Reial Major.

Plaça del Rei
Het oude paleis Casa Padellàs dat uit de 15de en 16de eeuw stamt, werd in 1931 steen voor steen verhuisd van de Carrer Mercaders naar de Plaça del Rei omwille van de aanleg van de brede laan Via Laietana. Dit gebouw, in Catalaans gotische stijl en met renaissance-invloeden, werd neergezet naast andere middeleeuwse bouwwerken, met name de Capella de Santa Àgata en het Palau Reial Major. Tijdens de opgravingen die werden uitgevoerd voor het plaatsen van de fundamenten van het “verhuisde” paleis, werd een gedeelte ontdekt van de oude Romeinse stad, de Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, de voorloper van de stad Barcelona.

In 1999 werd het museumcomplex gereorganiseerd. De verschillende gebouwen werden met elkaar verbonden en er werd een bakstenen constructie aangebracht die het mogelijk maakt om een ondergronds complex van ongeveer 4.000m2 te bezoeken. Hier kan men ondermeer delen van de vroegere Romeinse nederzetting bekijken uit de 1ste eeuw voor Christus, waaronder de resten van een aantal ambachtsateliers, en een Visigotische begraafplaats uit de 6de en 7de eeuw na Christus. Bovendien kun je er diverse Romeinse beeldhouwwerken bewonderen die er vroeger werden ontdekt.

In het Casa Padellàs vind je onder andere objecten en documenten van de middeleeuwse gilden, voorwerpen die dateren uit de periode dat Koning Karel V in de stad verbleef en diverse objecten die het Catalaanse leven illustreren vanaf de 16de eeuw tot heden. Er worden tevens hedendaagse exposities georganiseerd. In de Capella de Santa Àgata kun je het veelkleurige houten plafond bewonderen en een retabel van Jaume Huguet uit 1465. Tot slot, in de Saló del Tinell, dat deel uitmaakt van het Palau Reial Major, vinden concerten en bijeenkomsten plaats. Deze indrukwekkende ruimte is 33 meter lang, 18 meter breed en 12 meter hoog. Ze werd geconstrueerd in 1370 en is uitgevoerd in gotische stijl.

Meer informatie over de openingsuren, toegangsprijzen en de tijdelijke tentoonstellingen kun je nalezen op de website van het Historisch Museum van de Stad Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten