vrijdag 25 februari 2011

De oudste winkel van Barcelona

Volgens verschillende bronnen bevindt de oudste winkel van Barcelona zich in de Baixada de la Llibreteria nr 7, niet ver van het metrostation Jaume I, op wandelafstand van de kathedraal. Het betreft de Cereria Subirà, een kaarsenmakerij en –winkel.

Cereria Subirà
Dit lokaal opende zijn deuren in 1847 maar toen werden er nog geen kaarsen verkocht. Oorspronkelijk was het een modeboetiek. In 1909 werd de zaak overgelaten aan de familie Prat en op dat moment werd het pas een kaarsenwinkel. Toen deze uitbaters waren overleden, kwam Paulí Subirà, een meester kaarsenmaker uit Vic, in de zaak.

Momenteel is de zoon van Paulí, namelijk Jordi Subirà, uitbater van de winkel. Hij is tevens voorzitter van l’Honorable Col•legi de Cerers de Catalunya, een Catalaanse beroepsvereniging van kaarsenmakers. De collectie kaarsen is vanzelfsprekend in de loop der jaren sterk veranderd en uitgebreid. Tegenwoordig vind je er alle mogelijke variëteiten zoals geurkaarsen, kaarsen speciaal voor kinderen, doop- en paaskaarsen.

Desondanks is het interieur van de winkel steeds bewaard gebleven. De toonbank, de rekken, de trap en de eerste verdieping zien er nog steeds uit zoals 100 jaar geleden. De muren zijn gelamineerd met hout en de vloer bestaat uit witte en zwarte tegels. Alleen al om de winkelinrichting te bewonderen kan ik een bezoekje aan deze kaarsenwinkel absoluut aanraden!

3 opmerkingen:

 1. Ben er ook geweest 2 jaar geleden, fantastische winkel met de meest geweldige kaarsen! Inderdaad zeker een aanrader. Ik ga speciaal voor een kaars die ik daar heb gezien nog eens terug naar Barcelona, het budget was destijds op aan het einde van ons verblijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben er ook geweest, maar op het paneel in de winkel staat het jaartal 1761.

  Dus ik neem aan dat er toen ook al "iets" was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt gedeeltelijk, Joost. Voordat de familie Prat kaarsen begon te verkopen in deze winkel, hadden ze al een kaarsenwinkel op een andere plek in Barcelona uitgebaat. Die zaak was reeds opgericht in 1761. Vandaar het jaartal op de gevel.

   Verwijderen