maandag 7 februari 2011

Arc de Triomf van Barcelona

Net zoals in Parijs vind je in Barcelona een Arc de Triomf. Hij bevindt zich op het kruispunt van de Passeig de Lluís Companys en de Passeig de Sant Joan. Dit monument werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1888 en was de toegangspoort tot de terreinen van die tentoonstelling. In 1990 werd het volledig gerestaureerd.

Arc de Triomf
Het 30 meter hoge bouwwerk is ontworpen door de architect Josep Vilaseca i Casanovas en is uitgevoerd in rode baksteen, in neo-mudejarstijl die typisch was voor die tijd. Deze stijl combineert Moorse en Christelijke invloeden.

Opvallend zijn de reliëf-beeldhouwwerken bovenaan: aan de voorkant een fries met het tafereel “Barcelona ontvangt de naties” van Josep Reynés en aan de achterzijde een werk van Josep Llimona die de overhandiging voorstelt van de prijzen aan de deelnemers van de Wereldtentoonstelling. Deze laatste realiseerde ook een aantal beeldhouwwerken op het Kerkhof van Montjuïc.

De friezen aan de zijkanten zijn allegorieën over de Landbouw, de Handel en de Industrie, van Antoni Vilanova, en de Wetenschap en de Kunst, van Torquat Tassó. Op de verschillende zijden boven de doorgang zijn de schilden van Spanje en van de diverse Spaanse provincies afgebeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten