donderdag 10 februari 2011

Parc de la Ciutadella

Dit prachtige park is geïnspireerd op de Jardin de Luxembourg in Parijs en werd aangelegd op de terreinen van de voormalige citadel van Barcelona. Het bevindt zich in het district Ciutat Vella, vlakbij het treinstation Estació de França, de Arc de Triomf en de Vila Olímpica.

Parc de la Ciutadella
Op 11 september 1714, na een beleg van méér dan 13 maanden, viel Barcelona onder de vloot van de Spaanse koning Felipe V. Hij bouwde dit fort, en daarnaast ook een kasteel op de heuvel Montjuïc, om de stad te kunnen controleren. De stervormige citadel was indertijd het grootste van Europa en ontleende zijn naam aan het huidige park en aan de wijk La Ciutadella waar het gelegen is. De constructie van de citadel, tussen 1716 en 1718, was in handen van de Vlaamse militaire ingenieur Pròsper de Verboom.

Voor de aanleg moesten 1.200 woningen in de wijk La Ribera neergehaald worden. De 4.500 ontzette bewoners werden aan hun lot overgelaten. Pas een hele tijd later werd hen een nieuw onderkomen geboden in de wijk La Barceloneta.

Aangezien de citadel een door de Barcelonezen gehaat symbool van de centrale regering was geworden, wou men het in 1841 volledig afbreken. Twee jaar later echter, tijdens het regentschap van Maria Cristina de Borbó, werd de citadel gerestaureerd en uiteindelijk werd het door generaal Prim aan de stad Barcelona gedoneerd.

Tijdens de Spaanse Revolutie van 1868 werd de citadel dan toch afgebroken. Er bleven enkel de kapel over (die behoort nu aan de parochie van het leger), het paleis van de gouverneur (nu een middelbare school) en het arsenaal (de huidige zetel van het Catalaanse Parlement).

Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1888 belastte de toenmalige burgemeester van Barcelona Josep Fontserè met de aanleg van het park op de braakliggende terreinen. Fontserè werkte ondermeer samen met een nog heel jonge Antoni Gaudí, namelijk voor de Cascada Monumental, een fontein met waterval die nog steeds het hoogtepunt van het park is.

Momenteel is het Parc de la Ciutadella met zijn 17,42 hectare één van de grootste parken van de stad. Dit is dan nog zonder de terreinen van de Zoo van Barcelona gerekend, die zich ook in het park bevinden. Een bezoek aan het Parc de la Ciutadella is tijdens elk seizoen een aanrader want je vindt er naast de Cascada Monumental ook prachtige wandelwegen, vele beeldhouwwerken, een romantische tuin en zelfs een meertje waar je met roeiboten kunt varen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten