woensdag 13 oktober 2010

La Barceloneta, een wijk met karakter

In het district Ciutat Vella in Barcelona bevindt zich vlak aan zee de wijk La Barceloneta. Deze zeemanswijk werd gebouwd in de achttiende eeuw onder leiding van de ingenieur Pròsper de Verboom, die was geboren in Antwerpen in 1667. De huizen moesten een nieuw onderkomen bieden aan de bewoners van de wijk La Ribera die hun woning moesten verlaten van koning Felip V om er de Ciutadella, een militaire burcht, te kunnen bouwen.

Barceloneta
La Barceloneta is gebouwd op terreinen die werden gewonnen op de zee tot aan het Illa de Maians, een eilandje dat ongeveer 100 meter zeeinwaarts lag. De wijk is driehoekig en grenst aan het strand van La Barceloneta, de Oude Haven, de wijk La Ribera en de Olympische Haven. Tijdens de negentiende eeuw speelde de industriële ontwikkeling een belangrijke rol in de wijk. Er werden grote fabrieken neergepoot die nu verdwenen zijn of omgebouwd in sport- of educatieve centra.

De straten in La Barceloneta zijn rechtlijnig met evenredige blokken met huizen. De woningen die oorspronkelijk gebouwd werden, waren ééngezinswoningen en gaven uit op twee straten om een goede ventilatie van de woning mogelijk te maken. In de loop van de tijd en omwille van de speculatie, is de originele structuur van de huizen bijna volledig verdwenen. Er werden hogere gebouwen neergezet en de bestaande huizen werden verdeeld in twee of zelfs in vier.

In het centrum van La Barceloneta bevindt zich de kerk van Sant Miquel del Port. In 1950 werd de Església Evangèlica Baptista de la Barceloneta ingewijd, wat momenteel één van de voornaamste evangelische kerken van Catalonië is.

De laatste jaren is de wijk erg veranderd. Dat zie je vooral in de vakantie, door de toeloop van toeristen op het strand en in de vele bars en restaurants. Maar er blijft gelukkig nog steeds een authentieke sfeer hangen in de smalle, gezellige straatjes. En het mag gerust gezegd worden dat enkele van de beste restaurants van Barcelona zich in La Barceloneta bevinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten