donderdag 28 oktober 2010

Kerkhof van Montjuïc

Dit kerkhof, aan de zuidoostelijke kant van de heuvel Montjuïc, werd in 1883 in gebruik genomen omdat er door de explosieve groei van de bevolking behoefte was aan een extra begraafplaats, naast het reeds bestaande Kerkhof van Poble Nou.

Kerkhof Montjuïc
Het project van de aanleg van een nieuwe begraafplaats op het 56 hectare grote perceel werd toevertrouwd aan de stadsarchitect Leandro Albareda. Deze baseerde zich bij zijn ontwerp op de monumentale Europese kerkhoven zoals dat van Père Lachaise in Parijs. Hij slaagde erin om van een terrein met veel hoogteverschillen een harmonieus en rationeel geheel te maken gekenmerkt door symmetrische vormen. In de loop der jaren zijn er veel uitbreidingen gerealiseerd zodat het oorspronkelijke ontwerp nog moeilijk te herkennen is, maar ze hebben van het Kerkhof van Montjuïc wel een enorme begraafplaats gemaakt met een grote culturele waarde.

Albareda dacht bij zijn ontwerp aan alle klassen van de bevolking en voorzag gemeenschappelijke grafkuilen voor de armen, familiale graven in de vorm van nissen voor de middenklasse en luxueuze praalgraven voor de rijken. Het kerkhof kende zo een groot succes dat vele families uit de gegoede burgerij en bekende personen van het einde van de negentiende eeuw er hun familiegraven lieten bouwen. Daarbij gingen ze niet zuinig om met geld. Aan deze graven werkten beroemde marmerslijpers, architecten en beeldhouwers zoals Lluís Domènech i Muntaner, Josep Puig i Cadafalch en Josep Llimona.

Momenteel telt het Kerkhof van Montjuïc 567.934 vierkante meter en 152.474 graven en het is daarmee de grootste begraafplaats van Barcelona. Eén van de meest bezochte plaatsen is ongetwijfeld de “Fossar de la Pedrera” oftewel “Begraafplaats van de Steengroeve“, een massagraf waar de troepen van Franco meer dan 4.000 gefusilleerde republikeinen en aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging begroeven. Sinds 1985 bevinden zich er ook de resten van de Catalaanse president Lluís Companys die in 1940 werd gefusilleerd door de Franquisten. Daarnaast kun je er ook de laatste rustplaats bezoeken van ondermeer Santiago Rusiñol (schrijver en schilder), Ramon Casas (schilder), Ildefons Cerdà (stedebouwkundige ingenieur) en Joan Miró (schilder en beeldhouwer).

Omwille van de grote culturele waarde van de graven en de geschiedenis van de belangrijke personen die er begraven liggen, organiseert de beheerder van het Kerkhof van Montjuïc, die tevens het Kerkhof van Poble Nou exploiteert, regelmatig begeleide bezoeken. De bezoeken vinden telkens plaats op zondag en zijn in het Spaans of het Catalaans. Meer informatie hierover kun je nalezen op de website van de Begraafplaatsen van Barcelona. Het kerkhof bezoeken zonder begeleiding is trouwens dagelijks mogelijk van 8 tot 18u. Ik wil er nog even bij vermelden dat, om aan de begraafplaats te geraken, je de kabelbaan kunt nemen of een bus op Plaça d'Espanya.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten