maandag 25 oktober 2010

10 minder bekende musea

In dit blog heb ik het regelmatig over de wereldberoemde musea die je in Barcelona kan bezoeken. Deze keer wil ik er echter tien minder bekende in de kijker zetten die ik ook de moeite waard vind. Ik voeg telkens een link toe naar de webpagina van deze musea waar je dan alle praktische informatie zoals het adres en de openingsuren kunt nalezen.

Textielmuseum Barcelona
1. Museu Tèxtil i d’Indumentària: Eén van de middeleeuwse paleizen in de Carrer Montcada, waar zich ook het Picasso Museum bevindt, herbergt dit Textiel- en Kledingmuseum. Aan de hand van de collecties kun je de evolutie zien van textiel, kleding en juwelen in de Europese, Egyptische en Islamitische cultuur.

2. Museu del Calçat: Dit charmante museum is gehuisvest in een oud renaissancistisch huis van de Gilde van Schoenmakers. Je vindt er een bijzondere verzameling historische schoenen en werktuigen voor de fabricatie ervan.

3. Museu de Ceràmica: Dit museum bevindt zich in het Koninklijk Paleis van Pedralbes en toont een boeiende collectie Spaanse keramiek, van de eerste Spaans-Arabische voorwerpen tot hedendaagse objecten.

4. Museu del Perfum: Hier vind je meer dan 5.000 parfumflesjes uit verschillende culturen en beschavingen, zoals Egyptische flesjes, Griekse keramiek en Romeinse glazen flacons.

5. Museu de la Xocolata: Gehuisvest in het oude klooster van Sant Agustí biedt dit museum een overzicht van de chocolade-cultuur. Het illustreert ondermeer het ontstaan van de cacao en de introductie ervan in Europa in de zestiende eeuw.

6. Museu Etnològic: In dit Etnologisch Museum kun je 10.000 gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten bekijken van over de hele wereld.

7. Museu Egipci de Barcelona: Dit museum wordt ook wel Fundació Arqueològica Clos genoemd. Het bevat een collectie van 700 voorwerpen uit het Oude Egypte die op een aangename en didactische manier worden tentoongesteld.

8. Museu d’Arqueologia de Catalunya: Hier wordt de geschiedenis getoond van de prehistorische mens en zijn evolutie tot aan de Middeleeuwen aan de hand van vondsten uit opgravingen op diverse plaatsen in Catalonië.

9. Museu-Casa Verdaguer: Dit museum is gevestigd in een oude boerderij met de naam Vil•la Joana. Hier bracht de dichter Jacint Verdaguer de laatste jaren van zijn leven door. Het museum geeft ons een goed beeld van het leven in de tijd van deze belangrijke Catalaanse schrijver, aan het begin van de twintigste eeuw.

10. Museu de Carrosses Fúnebres: Tot slot wil ik het nog even hebben over één van de meeste bijzondere en bizarre musea die ik ooit bezocht heb, het Museum van Lijkwagens. Het is gelegen in een ruimte onder de kantoren van de Serveis Funeraris de Barcelona (de begrafenisdienst van de stad Barcelona). Je kunt er wagens en karren zien die in de negentiende en twintigste eeuw gebruikt werden in de stad om overledenen te vervoeren. Om toegang te krijgen tot de tentoonstellingsruimte moet je je eerst aanmelden aan de receptie van het gebouw. Daarna wordt je door de suppoost persoonlijk met de lift naar de tentoonstellingsruimte gebracht... Een heel bijzondere ervaring!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten