donderdag 3 maart 2011

Poble Espanyol

Het Poble Espanyol, wat Spaans Dorp betekent, werd gebouwd tussen 1926 en 1929 op de heuvel Montjuïc. De initiatiefnemer was de Catalaanse architect Josep Puig i Cadafalch. Hij wilde gebouwen uit heel Spanje, met elk hun eigen architectonische stijl, verenigen in een soort dorp met een eigen kerk, een klooster, een marktplein, bescheiden en luxueuze huizen, winkels, ambachtsateliers, enzovoort.

Poble Espanyol
Het project werd uitgevoerd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1929 en zou oorspronkelijk maar 6 maanden blijven bestaan. De overweldigende interesse van het grote publiek zorgde er echter voor dat dit openluchtmuseum nog steeds behouden is gebleven. Het Poble Espanyol telt totaal 42.000 m2 en bevat gebouwen uit 15 Spaanse autonome regio’s.

Toen het Poble Espanyol werd ingehuldigd, speelden ambachten er een belangrijke rol. Er waren ondermeer ateliers van smeden, glasbewerkers, pottenbakkers, mandenmakers, barbiers, kleermakers en fotografen. Naast een restaurant, café en pension waren er ook winkeltjes met allerlei traditionele etenswaren en dranken. Je vond er eveneens winkels met onder andere antiek, keramiek uit Alcora en borduurwerk uit Mallorca.

Momenteel biedt het Poble Espanyol méér dan een greep uit de architectonische geschiedenis van Spanje. Het beschikt nog steeds over diverse ambachtsateliers, winkeltjes en restaurants. Bovendien vind je er een bekend flamencolokaal en worden er regelmatig concerten en theatervoorstellingen georganiseerd. Voor een gedetailleerd overzicht van de activiteiten kun je de website van Poble Espanyol consulteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten