dinsdag 15 maart 2011

Casa Amatller

Vlak naast het Casa Batlló, op de Passeig de Gràcia, staat het prachtige Casa Amatller. Dit huis is het zoveelste pareltje van modernistische architectuur in Barcelona. Het is géén realisatie van Antoni Gaudí maar van een andere belangrijke architect van het Catalaanse modernisme, Josep Puig i Cadafalch. Deze ontwierp talloze gebouwen in Barcelona en in de rest van Catalonië waaronder bijvoorbeeld de oude textielfabriek waar momenteel CaixaForum gevestigd is.

Casa Amatller
In het jaar 1898 wilde de industriële chocolatier Antoni Amatller i Costa een gebouw uit 1875 laten renoveren. Hij gaf daarvoor de opdracht aan Puig i Cadafalch. Deze maakte er een herenhuis van in gotische stijl, met een vlakke gevel en een centrale patio. Een trap in de patio moest toegang zou verschaffen tot de diverse woningen van het gebouw.

Puig i Cadafalch gebruikte een heel eigen versie van de gotische stijl, waarbij hij invloeden van de Catalaanse gotiek mengde met kenmerken van de Nederlandse herenhuizen. Het meest opvallende element van het gebouw is de getrapte gevel die doet denken aan een tablet chocolade. De verschillende beeldhouwwerken werden voornamelijk gerealiseerd door Eusebi Arnau, hoewel Alfons Juyol er ook een aantal voor zijn rekening nam.

Sinds 1960 zijn er in het gebouw kantoren gevestigd van het Institut Amatller d’Art Hispànic, een stichting die in het leven werd geroepen door nazaten van Antoni Amatller. Op de benedenverdieping vind je een chocoladewinkel.

Je kunt het Casa Amatller bezoeken van maandag tot zaterdag van 10 tot 20u en op zondag van 10 tot 15u. Meer informatie over het gebouw en over de diverse activiteiten die er regelmatig georganiseerd worden, vind je op de website van de Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten