vrijdag 18 maart 2011

Botanische tuin van Barcelona

De Jardí Botànic de Barcelona ligt op de heuvel Montjuïc tussen het Olympisch Stadion, het Kasteel en het Kerkhof van Montjuïc. Het park is 14 hectare groot en werd aangelegd op terreinen met sterke niveauverschillen. Het heeft de vorm van een amfitheater en biedt een prachtig uitzicht over Barcelona.

Botanische tuin
De eerste botanische tuin van Barcelona dateert van het einde van de 16de eeuw. Hij lag aan de Plaça Reial. Het eerste park met een wetenschappelijk doel was de botanische tuin van Sant Joan Despí, die aangelegd werd aan het einde van de 17de eeuw. In 1930 begon Pius Font i Quer met de aanleg van de Historische Botanische Tuin in Montjuïc. Dit park werd ingehuldigd in 1941 maar werd in 1986 door de bouwwerken voor de Olympische Spelen zwaar aangetast.

Een groot deel van de collectie van die historische tuin werd opgenomen in de nieuwe botanische tuin waarvan de aanleg startte in 1991. In 1999 werd hij geopend voor het publiek. De bedoeling was dat het een centrum zou worden op wereldschaal voor de vrijwaring van de biodiversiteit van de mediterrane flora. De tuin werd gerealiseerd in een zone die jarenlang in slechte staat had verkeerd. Het was namelijk gedurende vele jaren een wijk met krotwoningen, Can Valero genaamd, en later was er een afvalstortplaats gevestigd.

Je vindt in dit park planten uit verschillende gebieden met een mediterraan klimaat. Op een kunstmatige wijze worden de natuurlijke ecosystemen van de planten nagebootst. Het terrein is verdeeld in geografische sectoren, meer bepaald in Australië, Chili, Californië, Zuid-Afrika, het Westelijke Middellandse Zeegebied en het Oostelijke Middellandse Zeegebied. Een apart deel van het park is gewijd aan de flora van de Canarische eilanden. Momenteel beschikt deze botanische tuin over ongeveer 1.350 verschillende planten maar het project wil uiteindelijk 4.000 verschillende mediterrane soorten van over de hele wereld huisvesten.

Het park is van oktober tot en met maart alle dagen van de week toegankelijk van 10 tot 18u. In april, mei en september sluit de tuin om 19u en in juni, juli en augustus pas om 20u. Een toegangsticket kost 3,50 euro of 4 euro als je ook het natuurmuseum wil bezoeken. In dit museum vinden tijdelijke tentoonstellingen plaats over de natuur en haar rol in kunst en wetenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten