zondag 27 maart 2011

Bezienswaardigheden op de Rambla

In het toeristische hart van Barcelona vind je La Rambla, die vertrekt op de Plaça de Catalunya en loopt tot aan Port Vell, de Oude Haven. Op deze wandelboulevard kun je niet alleen ontelbare “levende standbeelden” bewonderen maar ook een groot aantal bezienswaardigheden bekijken of je portret laten tekenen of schilderen door één van de vele kunstenaars.

Rambla
De naam La Rambla, die je in meerdere Spaanse steden tegenkomt, is afkomstig van de oorspronkelijke functie van dergelijke boulevard. Het was met name een droge rivierbedding, in het Spaans “rambla”, die bij felle regens het water naar de zee afvoerde. La Rambla van Barcelona wordt ook soms Les Rambles genoemd, in het meervoud, omdat deze promenade eigenlijk bestaat uit zes delen.

Vertrekkende vanaf Plaça de Catalunya heb je eerst de Rambla de Canaletes, met als voornaamste bezienswaardigheid de fontein van Canaletes. Hier beginnen steevast de vieringen van de overwinningen van FC Barcelona. Volgens de legende zal éénieder die van deze fontein drinkt, ooit terugkeren naar Barcelona.

Daarna heb je de Rambla dels Estudis, genoemd naar een oude universiteit, l’Estudi General, die er vanaf de 15de eeuw stond maar die tijdens het bewind van koning Felipe V werd omgevormd tot militaire kazerne. Het gebouw werd afgebroken in 1843. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is de Kerk van Bethlehem.

Het volgende deel heet Rambla de les Flors omdat het in de 19de eeuw de enige plek in Barcelona was waar bloemen verkocht werden. Soms noemt ment het ook Rambla de Sant Josep, naar een klooster dat hier tot de 19de eeuw stond. Hier vind je onder andere de wereldberoemde Mercat de la Boqueria (eveneens Mercat de Sant Josep genoemd), het Palau de la Virreina waar je regelmatig interessante exposities kunt bekijken en het Erotiekmuseum van Barcelona.

Rambla
Opvallend op de Rambla de les Flors is ook het Casa Bruno Cuadros dat in de volksmond tevens Casa dels Paraigües heet. Reden hiervoor zijn de vele paraplu’s die samen met andere Oosterse elementen aan de gevel van het gebouw hangen. Aan het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw was hier een parapluwinkel gevestigd.

Daarna heb je nog de Rambla des Caputxins, vernoemd naar een voormalig kapucijnerklooster. Vermeldenswaardige bezienswaardigheden hier zijn het Gran Teatre del Liceu, de nabijgelegen Plaça Reial en het Palau Güell.

Het volgende deel van de promenade heet Rambla de Santa Mònica en ligt vlakbij de haven. Het kreeg deze naam omdat het toebehoort aan de parochie van Santa Mònica. In de 17de eeuw werd hier eveneens een klooster gebouwd, dat nu een kunstencentrum is, Arts Santa Mònica. Op deze strook staan tevens het Wassenbeeldmuseum van Barcelona en het indrukwekkende standbeeld van Columbus.

Tot slot is er nog de Rambla del Mar. Het gaat in feite over een houten wandelbrug die in 1994 werd ingehuldigd en die de kade verbindt met winkel- en ontspanningscentrum Maremàgnum. De toegang tot de brug bevindt zich achter het gebouw van de Havendiensten van Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten