maandag 21 maart 2011

Tips voor goedkope vliegtickets

Een vraag die me dikwijls gesteld wordt, is: “Hoe vind ik goedkope vluchten naar Barcelona?” Vandaar dat ik in deze post 10 tips op een rijtje wil zetten die je kunnen helpen om tussen de vele luchtvaartmaatschappijen en aanbiedingen je weg te vinden.

Vliegtickets
1. Gebruik prijsvergelijkingsites

Consulteer sites die de aanbiedingen van de verschillende maatschappijen vergelijken. Je vindt op deze manier niet enkel voordelige tickets, maar je komt zo ook te weten welke maatschappijen naar Barcelona vliegen. Er bestaan talloze prijsvergelijkingsites bijvoorbeeld whentofly.eu, idealo.nl, vlucht24.nl, ebookers.nl, ebookers.be, expedia.nl, expedia.be,…

2. Boek op de websites van de luchtvaartmaatschappijen

Als je de eerste tip in acht hebt genomen, weet je bij welke maatschappijen je terecht kunt voor jouw vliegticket. Vaak bieden deze nog extra promoties aan waarvan je enkel kunt genieten als je via hun website boekt.

3. Boek ruim van tevoren

De luchtvaartmaatschappijen hebben er alle belang bij om hun stoelen zo vroeg mogelijk bezet te krijgen. Vandaar dat op tijd boeken, zo een 6-12 maanden van tevoren, meestal veel voordeliger is.

4. Boek last minute

Als je vlucht naar Barcelona niet een lange tijd op voorhand gepland is, kun je uiteraard de vorige tip niet gebruiken. Je kunt dan wel proberen om op het allerlaatste moment een goedkoop ticket te bemachtigen. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden namelijk last minute tickets aan tegen zeer voordelige prijzen.

5. Vertrek heel vroeg of heel laat

Vliegtickets zijn meestal een pak goedkoper als je heel vroeg, bij het krieken van de dag, vertrekt óf heel laat. Let wel op dat je in dit geval misschien een taxi moet nemen bij vertrek of bij aankomst omdat het openbaar vervoer dan nog niet of niet meer rijdt.

6. Wees flexibel met je data

Sommige dagen van de week zijn goedkoper dan andere. Als je enigszins je dagen van vertrek en terugkeer kunt kiezen, is het best van de prijzen van diverse data te vergelijken. In vele gevallen is vliegen op dinsdag, woensdag en donderdag voordeliger. Deze tip is ook belangrijk als je tijdens verlengde weekends of op drukke momenten in de vakantieperiode wil vliegen.

7. Pas op voor toeslagen en extra taksen

Een aantal low cost maatschappijen maken pas melding van deze toeslagen of taksen op één van de laatste schermen van je boeking. Houd er dus rekening mee dat je misschien nog extra moet betalen voor bijvoorbeeld ingechekte bagage, betaling met kredietkaart of luchthavenbelastingen.

8. Overweeg een andere luchthaven

Naast de luchthaven van El Prat, beschikt Barcelona ook over regionale luchthavens in ondermeer Reus en Girona. Soms kan het voordeliger zijn om naar een regionale luchthaven te vliegen. Vergeet niet dat je dan nog het vervoer naar Barcelona moet regelen én betalen. Deze tip geldt uiteraard ook voor de luchthaven van vertrek. Woon je bijvoorbeeld in Nederland vlakbij de Duitse of Belgische grens, dan kan het interessant zijn om te vertrekken vanuit Duitsland of België.

9. Boek twee enkele reizen

Het lijkt wellicht niet logisch, maar in sommige gevallen is het goedkoper om de heen- en de terugvlucht te boeken bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Houd in dit geval rekening met eventuele kosten die per boeking (en niet per vlucht) worden aangerekend, zoals administratiekosten.

10. Abonneer je op nieuwsbrieven

Als je wel eens vaker een vlucht naar Barcelona boekt, abonneer je dan op newsletters van de luchtvaartmaatschappijen. Regelmatig vind je in deze nieuwsbrieven aanbiedingen en promoties die je anders zou missen of te laat te weten zou komen.

Wanneer je in de luchthaven El Prat van Barcelona aankomt, heb je verschillende mogelijkheden om naar het centrum van de stad te reizen. Kijk voor een overzicht van de alternatieven even naar mijn post Luchthavenvervoer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten