zaterdag 1 mei 2010

Luchthavenvervoer

Als ik naga welke vraag me het meest gesteld wordt als vrienden of familie naar Barcelona komen, dan is dat ongetwijfeld "Hoe geraak ik van de luchthaven in het centrum?" Vandaar dat ik deze post wil wijden aan het vervoer vanuit de luchthaven naar het centrum van de stad.

Barcelona Luchthavenvervoer
De luchthaven van Barcelona is gelegen in El Prat en beschikt over twee terminals (T1 en T2). Veruit de meeste vluchten komen aan en vertrekken vanuit T1, vandaar dat ik de uurroosters en prijzen vermeld die van toepassing zijn voor die terminal.

De snelste en meest comfortabele manier om het openbaar vervoer te nemen in de luchthaven is de Aerobús. Die biedt veel plaats voor passagiers én bagage. Een rit kost 5,05 euro. De bus rijdt tot aan de Plaça de Catalunya, in het centrum van de stad, en stopt onderweg aan de Plaça d'Espanya, in de Gran Via ter hoogte van Comte Urgell/Comte Borrell en aan de Plaça de la Universitat. De Aerobús rijdt elke dag van 6u05 tot 1u05, om de 10 minuten. De reis tot aan de Plaça de Catalunya duurt ongeveer een half uur.

De voordeligste manier om met het openbaar transport in het centrum te geraken is via buslijn 46. Dat is een reguliere buslijn die als eindbestemming Plaça d'Espanya heeft. Uiteraard doet die ondertussen heel wat stopplaatsen aan, dus de rit duurt wel wat langer. Een enkel ticket kost 1€40 en is te koop op de bus. Uurrooster: elke dag van 5u30 tot 0u45, om de 20 á 25 minuten. Je kan op de Plaça d'Espanya verder de metrolijnen L1 of L3 nemen. De metro in Barcelona rijdt elke dag van 5 tot 24 uur, vrijdag en de dag vóór een feestdag tot 2 uur. Op zaterdagnacht is de metro ononderbroken actief. Op 24 december stopt de metro met rijden om 23u.

Tijdens de late uren kun je in de luchthaven ook de Nachtbus N17 nemen. Een rit met de nachtbus kost evenveel als een gewone busrit, 1€40. Hij rijdt elke dag van 21u50 tot 4u50, om de 20 minuten.

Er rijdt ook een trein tussen de luchthaven en het centrum van Barcelona. Voorlopig vertrekt die enkel vanuit de terminal T2 en dat is de terminal waar nog weinig vluchten arriveren of vertrekken. Je kan echter gemakkelijk de pendelbus nemen tussen terminal T1 en T2. Die rijdt om de 30 minuten en is gratis. De trein brengt je naar de stations Sants, Passeig de Gràcia, El Clot-Aragó en Sant Andreu Comtal. Een rit kost eveneens 1€40. De trein rijdt elke dag van 5u42 tot 23u38, om de 30 minuten. Ik moet hierbij nog vermelden dat er regelmatig werken worden uitgevoerd aan diverse treinlijnen, zodat er tijdens bepaalde periodes lijnen onderbroken of stations onbereikbaar zijn. Ik raad dan ook aan te informeren in het treinstation of het station van bestemming op dat moment wel degelijk bereikbaar is.

Bij de tarieven voor bus, nachtbus en trein heb ik alleen de prijs vermeld van een enkel ticket (1€40) maar je kan ook een 10-rittenkaart kopen. Die kost 7€95 en is bruikbaar voor alle bussen, trams en metro's in de stad. Het nadeel is dat je die kaart enkel kunt aankopen in een metrostation (in de stad) of in het treinstation van de luchthaven. Met deze kaart heb je trouwens 1u15 tijd om van het ene vervoermiddel naar een ander over te stappen zonder dat je een extra rit hoeft te betalen. Let op, dat geldt niet als je de metro verlaten hebt: als je dan opnieuw de metro in wilt, wordt er opnieuw een rit aangerekend.

Uiteraard kan je in de luchthaven ook een taxi nemen. Daar geldt een dagtarief (van 8 tot 20u) en een nachttarief (van 20 tot 8u en op zaterdag, zon- en feestdagen de hele dag) voor. Per koffer wordt een supplement van 1€ aangerekend.

Ik voeg nog even een link toe van de website van de Transports Metropolitans de Barcelona, waar je plannetjes kunt vinden van de diverse bus-, tram- en metrolijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten